Öğretmen algılarına göre okul iklimi ile lider üye etkileşimi arasındaki ilişki
The relationship between school climate and leader member interaction according to teacher perceptions
- Tez No: 696327
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET BAKİ MİNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, okul iklimi algısı, lider üye etkileşimi, Education, school climate perception, leader-member interaction Teacher
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmada farklı eğitim kademelerinde görev yapan öğretmenlerin okul iklimi ve lider üye etkileşimi algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Siirt il merkezinde bulunan ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 410 öğretmen katılmıştır. Araştırmanın veri toplama aşamasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Okul İklimi Ölçeği”ve“Lider Üye Etkileşimi Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analiz sürecinde SPSS 22.0 programında T test, ANOVA analizi ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; öğretmenlerin okul iklimi algıları ile lider üye etkileşimi algılarının yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Kişisel değişkenlere göre incelendiğinde öğretmenlerin okul iklimi algılarının yaş grubu, görev yapılan eğitim kademesi ve mevcut okul müdürü ile çalışma süresi değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği, lider üye etkileşimi algılarının ise sadece cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Bağımlı değişkenler arasındaki ilişkiler incelendiği zaman lider üye etkileşimi ile okul iklimi algısı arasında pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenlerde lider üye etkileşiminin kalitesinin okul iklimi algısını olumlu yönde etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to examine the relationship between the perceptions of school climate and leader-member interaction of teachers who work at different educational levels. 410 teachers who work in primary, secondary and high schools in Siirt city centre participated in the study. 'Personal Information Form', 'School Climate Scale' and 'Leader Member Interaction Scale' were used in the data collection phase of the research. T-test, ANOVA Analysis and Pearson Correlation Analysis were used in the SPSS 22.0 program during the analysis of the data obtained in the research. At the end of the study, it was determined that teachers' perceptions of school climate and leader-member interaction perceptions were close to high levels. When examined according to demographic variables, it was found that teachers' perceptions of school climate showed significant difference according to age group, educational level and working time with the current school principal, while their perceptions of leader-member interaction differed significantly just according to the gender variable. When the relationships between dependent variables were analyzed, it was made firm that there was a positively and moderately significant relationship between leader-member interaction and school climate perception. Consequently, it can be said that the quality of leader-member interaction among teachers who work in primary, secondary and high schools affects the perception of school climate positively.