Türkiye'de yaşayan göçmen Arap ailelerdeki ergenlerde kimlik ve değerlerin incelenmesi: İstanbul örneği
A case study of the identity and values of adolescents from immigrant Arab families living in İstanbul
- Tez No: 696346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY ŞİRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Planlaması, Psikoloji, Sosyal Hizmet, Family Planning, Psychology, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, Değer, Değerler Sistemi, Göç, Göçmen Aileler, Ego Kimlik, Identity, Value, Values System, Immigration, Immigrant Families, Ego Identity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu araştırma, göçmen ailelerde kimlik ve değerler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini; 2019-2020 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinden uygun örneklem yoluyla seçilen, Arap göçmen öğrenci çocukları oluşturmaktadır. Bu çocuklar 15-24 yaş aralığında 239'si kız; 139'i erkek toplam 388 öğrenci olup, göç sonrası en az 5 yıl İstanbul'da yaşayan çocuklardır. Araştırmada veriler“Ego kimliği oluşturma ölçeği ”(EKÖ) ve“Değerler sistemi ölçeği”(DSÖ) ile demografik özelliklerin belirlenmesi amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan“Demografik Bilgi Formu”ile toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 25 paket programı ile yapılmış, verilerin çözümlenmesinde; Bağımsız Örneklem T-Testi, Anova, Scheffe Post Hoc Testi, Ki-Kare Testi kullanılmış, p˂0,05 anlamlılık düzeyinde çalışılmıştır. Araştırmanın temel değişkenleri olan birbirleri arasındaki ilişki Pearson Mementler Korelasyon Tekniği ile hesaplanmıştır. Analizler neticesinde örnekleme neredeyse düşük statüde olmuştur. Bu durum örneklemin yarısının ego kimliği oluşturma aşamasına ulaşmadığı anlamına gelmektedir. Ayrıca erkeklerin, kızlara göre kişilerarası alanda ve toplam alanda kimlik kargaşasıoluşum düzeyine göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak farklılaştığı tespit edilmiştir. Ego kimlik oluşumu; yaşa, aile durumuna, kardeş sayısına, sürene ve uyruğa göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Erkeklerin bilişsel değerler düzeyi daha yüksekken, kızların estetik değerler düzeyi daha yüksektir. İstatistiksel açıdan anlamlı olarak farklılaştığı görülmektedir. Değerler sistemi ile yaş arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Değerler sistemi ile Ego kimlik oluşum statüleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted to determine the relationship between identity and values in immigrant families. The universe of the research; In the 2019-2020 academic year, a group of Arab immigrant students aged 15-24 were selected from Istanbul with an appropriate sample, 239 of them were females; 139 were males, in total 388 students. It constitutes the applicants who live at least 5 years as a result of migration. The data in the study was collected with the“Demographic Information Form”and prepared by a researcher in order to determine the demographic characteristics with the“Ego Identity Scale”(EİS) and“Values System Scale”(VSS). The analysis of the data was made with the SPSS 25 package program, Independent Sample T-Test, Anova, Scheffe Post Hoc Test, Chi-Square Test that were used and studied at p˂0.05 significance level. The relationship between the main variables of the study, which were among them, was calculated using the the Pearson correlation coefficient. İt was found that most participants scored very low on the (EİS). This means that half of the sample did not reach the ego identity formation stage. In addition, it was determined that males differ statistically significantly from the females according to the level of dispersed identity formation in interpersonal and total area. It was determined that ego identity formation did not differ statistically significantly according to age, family status, number of siblings, duration and nationality. It is seen that the cognitive values of the males were higher than the females, but the aesthetic values of the females were higher than the males, and the statistically significant difference is observed. There was no statistically significant relationship between the value system and age. A statistically significant relationship was observed between the values system and Ego identity formation statuses.