Türkiye'de göçmenlere yönelik hoşgörüyü belirleyen faktörlerin gizli sınıf analizi ve uyum analizi ile incelenmesi
Investigation of the factors determining tolerance to immigrants in Turkey with latent class analysis and correspondence analysis
  1. Tez No: 772840
  2. Yazar: HATİCE GÜL BOZDEVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM YORULMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Sosyoloji, İstatistik, Econometrics, Sociology, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Türkiye'de Göç, Göçmen, Hoşgörü, Gizli Sınıf Analizi, Uyum Analizi, Migration, Migration in Turkey, Immigrant, Tolerance, Latent Class Analysis, Correspondence Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
İnsanlık tarihi boyunca süregelen göç etme hali toplumları yakından ilgilendiren ve sosyolojik, psikolojik, iktisadi, siyasi olarak çeşitli sorunlara neden olabilen toplumsal bir harekettir. Göçün sebepleri arasında en temel olanı bireylerin daha iyi bir yaşama sahip olma istekleridir. Bireyler daha iyi bir yaşam hakkına sahip olmak isterken göç etme sebepleri gönüllü ya da zorunlu olabilmektedir. Savaş, doğal afet, ekonomik kriz gibi sebepler bireylerin toplu halde göç etmelerini zorunlu kılan faktörler arasındadır. Özellikle kitleler halinde göç etmek durumunda kalan bireyler gittikleri yerler için de çeşitli sosyal, siyasi, ekonomik, kültürel, dini sorunlara yol açabilmektedir. Bu problemlere yol açılmaması adına yerel halk ile göçmenler arasında kurulan dengenin sağlam olması politika üreticilerin görevidir. Son yıllarda yaşanan Arap Baharı, Suriye iç savaşı, siyasi istikrarsızlık nedeniyle meydana gelen Afganistan'daki karışıklıklar kitlesel göç hareketlerinin artmasına sebep olmuştur. Hiç şüphesiz bahsedilen toplu göç hareketlerinden oldukça fazla etkilenen ve yoğun olarak göç alan ülkelerden biri Türkiye'dir. Türkiye'de göçmen sayısındaki artış hızının yüksek olması üretilen politikaların yeterli gelmemesine sebep olarak göçmenlerle ilgili yeni politikalar üretilmesini gerekli kılmıştır. Bu nedenle yerel halk ile göçmenler arasında zaman zaman problemler yaşanır hale gelerek yerel halkın göçmenlere yönelik hoşgörü düzeylerinin azaldığı saptanmıştır. Bu çalışmada Türkiye'de yaşayan bireylerin göçmenlere yönelik hoşgörülerini belirleyen faktörler araştırılmıştır. Cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, çalışma durumu gibi demografik bilgilerin yanı sıra dini inanç seviyesi ve politik görüş düzeyi faktörleri baz alınarak bireylerin göçmenlere yönelik hoşgörü düzeyleri değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında Dünya Değerler Anketi'nin son dalgasında yer alan veriler kullanılmıştır. Ankette yer alan verilere ilk olarak Gizli Sınıf Analizi uygulanmış daha sonrasında bahsedilen faktörlerin derinlemesine incelenmesi amacıyla Uyum Analizi uygulanmıştır. Yapılan Gizli Sınıf Analizi sonucu Türkiye'de yaşayan bireylerin göçmenlere yönelik hoşgörü düzeyi açısından üç sınıfa ayrıldığı saptanmıştır. Bireylerin üç sınıfa ayrılmaları üzerinde çalışma durumu, gelir düzeyi, dini inanç düzeyi ve politik görüş düzeyi değişkenlerinin belirleyici olduğu görülmüştür. Hoşgörü düzeyini etkileten dinamikleri ayrıntılı değerlendirmek amacıyla yapılan Uyum Analizi sonucunda ise eğitim düzeyinin literatürde yer alan bilgilere paralel olarak göçmenlere yönelik hoşgörüde belirleyici bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan analizler sonucunda yaş ve cinsiyet değişkenlerinin göçmenlere yönelik hoşgörüde belirleyici bir etkilerinin olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Migration, which has continued throughout the history of humanity, is a social movement that is closely related to societies and can cause various sociological, psychological, economic and political problems. Among the reasons for migration, the desire of individuals to have a better life is the most basic. While individuals want to have the right to a better life, the reasons for migration can be voluntary or compulsory. Reasons such as war, natural disaster, and economic crisis are among the factors that make it necessary for individuals to migrate en masse. In particular, individuals who have to migrate in masses may cause various social, political, economic, cultural and religious problems for the places they go. In order not to cause these problems, it is the duty of policymakers to ensure that the balance established between the local people and the immigrants is sound. The turmoil in Afghanistan due to the Arab Spring, the Syrian civil war, and political instability in recent years has led to an increase in mass migration movements. Undoubtedly, Turkey is one of the countries that is highly affected by the mass migration movements and receives intensive migration. The high rate of increase in the number of immigrants in Turkey caused that the policies produced were not sufficient, necessitating the production of new policies regarding immigrants. For this reason, it has been determined that there are problems between the local people and immigrants from time to time, and the tolerance level of the local people towards immigrants decreases. Within the scope of the study, the data from the last wave of the World Values Survey was used. Firstly, Latent Class Analysis was applied to the data in the questionnaire, and then Correspondence Analysis was applied in order to examine the mentioned factors in depth. As a result of the Latent Class Analysis, it was determined that individuals living in Turkey were divided into three classes in terms of tolerance towards immigrants. It was seen that the variables of working status, income level, religious view level and political view level were determinative on the division of individuals into three classes. As a result of the Multiple Correspondence Analysis, which was conducted to evaluate the dynamics affecting the level of tolerance in detail, it was concluded that the level of education has a decisive effect on tolerance towards immigrants in parallel with the information in the literature. As a result of the analysis, it was determined that the age and gender variables did not have a decisive effect on tolerance towards immigrants.