Niğde ili yeraltı su kirliliği
Niğde province groundwater pollution
- Tez No: 696364
- Danışmanlar: PROF. KENAN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeraltı suyu, yeraltı su kirliliği, jeoistatistiksel modelleme, IDW, Groundwater, groundwater pollution, geostatistical modeling, IDW
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Yüzey sularına oranla daha temiz ve mineral bakımından daha zengin olan yeraltı suları, su kaynakları arasında en fazla öneme sahip olan sulardır. Ayrıca, birçok su kaynağına göre kısa zamanda kullanıma sunulması için gerekli maliyetin daha düşük olmasından dolayı yeraltı sularına olan talep gün geçtikçe artmakta olup, su kaynakları arasında ön plana çıkmasına sebep olmaktadır. Bu çalışmada Niğde ilinin yeraltı suyu örneklerinde pH, elektriksel iletkenlik(EC), arsenik(As), sodyum(Na), sülfat(SO4), klorür(Cl), demir(Fe) ve nitrat(NO3) analiz sonuçları değerlendirilmiş, bu parametrelerin analiz sonuçları kullanılarak jeoistatistik modelleme metotlarından olan Ters Mesafe Ağırlıklı Enterpolasyon Yöntemi (Inverse Distance Weighting-IDW) ile tahmin haritaları üretilmiştir. Değerlendirme sonucunda; pH analizlerinden 4 örnekleme noktası standart değerlerini karşılamamakta ve bununla birlikte arsenik analizleri de standartlara uygun bulunmamıştır. Demir analiz sonuçları ile elde edilen değerler standart değerleri üzerinde bulunmuştur diğer parametreler ise standartlara uygun olup kirlilik tespit edilmemiştir. Jeoistatistiksel olarak elde edilen tahmin haritalarında çalışma alanının yeraltı su kirliliğinin, arsenik analiz sonuçları dışındaki parametrelerin standartlara uygunluğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Groundwater, which is cleaner and richer in minerals compared to surface waters, is the most important water source among water resources. In addition, the demand for groundwater is increasing day by day due to the lower cost of making it available for use in a short time compared to many water resources, causing it to come to the fore among water resources. In this study, the results of pH, electrical conductivity, arsenic(As), sodium(Na), sulfate(SO4), chloride(Cl), iron(Fe) and nitrate(NO3) analysis results were evaluated in the groundwater samples of Niğde province. Using the Inverse Distance Weighting-IDW method, which is one of the geostatistical modeling methods, forecast maps were produced. As a result of the evaluation; Of the pH analyzes, 4 sampling points did not meet the standard values, and arsenic analyzes were also not found to comply with the standards. The values obtained with the iron analysis results were above the standard values, while the other parameters were in accordance with the standards and no pollution was detected. In the estimation maps obtained geostatistically, it was determined that the groundwater pollution of the study area and the parameters other than the arsenic analysis results were in compliance with the standards.