Okul kültürünün okullarda profesyonel öğrenme topluluğu oluşumunu
The power of school culture to promote professional learning communi̇ty in schools
- Tez No: 696502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL YURTSEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Kültür, Okul Kültürü, Örgüt Kültürü, Profesyonel Öğrenme Topluluğu, Organization, Culture, School Culture, Organizational Culture, Professional Learning Community
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma Türkiye'de hem devlet hem de özel okul kültürel yapılarını oluşturan öğretmen ve yöneticilerin sürekli öğrenme düzeylerinin, bir başka deyişle Profesyonel Öğrenme Topluluğu (PÖT) adaptasyon verimliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2019-2020 öğretim yılı bahar döneminde İstanbul ili Bakırköy, Beşiktaş, Başakşehir, Kadıköy ilçelerinde bulunan bazı İlkokul/Ortaokul/Liselerde görev yapan maksimum çeşitlilik örneklemesi tekniğiyle seçilen 241 Öğretmen, 52 Yönetici ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel araştırma modellerinden tarama modeli kullanılmıştır. Bu amaçla, araştırmanın verileri“Okul Kültürü Ölçeği”ve“Profesyonel Öğreneme Topluluğu Ölçeği (PÖTÖ)”ile toplanmıştır. Veriler araştırmacı tarafından araştırmaya katılan öğretmen ve yöneticilerle yüz yüze bir araya gelinerek toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi için, Kategorik (nitel) değişkenler için frekans (n) ve yüzde (%), sayısal (nicel) değişkenler için ortalama (X), standart sapma (ss) istatistikleri verilmiştir. Çalışmada ölçek puanlarının ilişkisi Pearson korelasyon testi ve basit doğrusal regresyon testi ile analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler Windows için verilerin analizi SPSS 25 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma verilerine göre öğretmenlerin okul kültürüne ilişkin algıları ile PÖT oluşumu algıları arasında“katılıyorum”düzeyinde ve anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Okullarımızda okul kültürünün güçlendirilmesinin PÖT'ün oluşturulmasına ve geliştirilmesine katkı sağlayacağı görülmektedir. Bu konuda politika belirleyiciler okul kültürü ve PÖT oluşturma alanlarına yönelik öğretmen ve yöneticilere hizmet içi eğitim faaliyetleri planlamalıdır. Okullarda iş birliğine dayalı planlamalar yapma fırsatı verilerek öğretmenlerin ve yöneticilerin PÖT olmaları sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was written in order to evaluate the continuous learning levels of teachers and administrators, in other words PPT adaptation efficiency, who constitute both state and private school cultural structures in Turkey. The research was applied to 241 teachers and 52 managers who were selected with the maximum diversity sampling technique in some Primary / Secondary Schools / High Schools in Bakırköy, Beşiktaş, Başakşehir and Kadıköy districts of Istanbul province in the spring term of the 2019-2020 academic year. The survey model related to the quantitative research approach was used in the research. For this purpose, the data of the study were collected by“School Culture Scale”and“Professional Learning Community”. The data were collected by the researcher by coming face to face with the teachers and administrators participating in the study. For the analysis of the data obtained, frequency (n) and percentage (%) for categorical (qualitative) variables, mean (X) and standard deviation (sd) statistics for numerical (quantitative) variables are given. In the study, the relationship between scale scores was analyzed with the Pearson correlation test and the established model was analyzed by simple linear regression test. The data obtained in the study were analyzed with the Data analysis for Windows program SPSS 25. According to the research data, it was found that there is a significant relationship at the level of“I agree”between the teachers' perceptions of school culture and the formation of a professional learning community. It is seen that it would be beneficial to create a professional learning community in order to strengthen the organizational culture in our schools. In this regard, the Ministry of National Education should organize in-service training activities for teachers and administrators in the fields of school culture and professional learning community. It should be ensured that teachers and administrators become professional learning communities by giving schools the opportunity to make collaborative planning.