Boksörlerde COVID-19'a yakalanma kaygısının algılanan stres düzeyi üzerine etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of anxiety of conceiving COVID-19 on perceived stress level in boxers
  1. Tez No: 696509
  2. Yazar: EMRE KAAN ÖZYOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİMHAN KAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Boks, Covid-19, Kaygı, Pandemi, Stres, Anxiety, Boxing, Covid-19, Pandemic, Stress
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Araştırmada, elit boksörlerde algılanan stres düzeyleri ile Yeni Tip Koronavirüse (Covid-19) yakalanma kaygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya spor kariyerine faal olarak devam eden, Türkiye genelinde 160 elit sporcu katılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 118 Erkek, 42 Kadın sporcu oluşturmaktadır. Sporculara yöneltilen“Kişisel Bilgi Formu”, Cohen ve ark. (1983) tarafından geliştirilip sonrasında Eskin ve ark. (2013) tarafından Türkçe 'ye uyarlanan Algılanan Stres Ölçeği ve Demir ve ark. (2020) tarafından geliştirilen“Sporcuların Yeni Tip Koronavirüse (Covid-19) Yakalanma Kaygısı Ölçeği (SYTKYKÖ)”veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizlerinde SPSS 26.0 veri analiz programından yararlanılmıştır. Yapılan ölçümler sonucu yaş, cinsiyet, eğitim durumu, yaşadığı yer(şehir/büyükşehir), gelir düzeyi ve spor yaşı değişkenlerine bağlı olarak algılanan stres durumlarının ve koronavirüse (covid-19) yakalanma kaygılarının istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Diğer yandan algılanan stresin, yeni tip koronavirüse (covid-19) yakalanma kaygısıyla olan ilişkisini incelemek amacıyla Pearson Korelasyon testi uygulandığında, algılanan stres ile bireysel ve sosyalleşme kaygısı arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişki olduğu bulgusuna rastlanmıştır. Yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanma kaygısının algılanan stres üzerindeki etkisini incelemek için ise Regresyon analizi uygulandığında ise bireysel kaygı, algılanan stres üzerinde etkili değilken; sosyalleşme kaygısının algılanan stres düzeyi üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study aimed to decipher the relationship between perceived stress levels in elite boxers and anxiety about contracting a new type of coronavirus (Covid-19). 160 elite athletes from all over Turkey participated in the research, who actively continue their sports career. The study group consisted of 118 male and 42 female athletes. The“Personal Information Form ”addressed to athletes, Cohen et al. (1983) developed by Eskin et al. (2013) the Perceived Stress Scale adapted to Turkish by Demir et al. (2020) developed by the“athletes ' Anxiety Scale (SYTKYKÖ) of catching a new type of coronavirus (Covid-19)”has been used as data collection tools. The SPSS 26.0 data analysis program was used in statistical analyses of the data obtained. As a result of the measurements, it was concluded that perceived stress States and concerns about coronavirus(covid-19) did not show a statistically significant difference depending on age, gender, educational status, place of residence (City/metropolitan), income level and Sports age variables. On the other hand, when the Pearson correlation test was applied to examine the relationship of perceived stress with anxiety about contracting a new type of coronavirus (covid-19), it was found that there was a significant and positive decoupled relationship between perceived stress and individual and socializing anxiety. In order to examine the effect of anxiety about contracting a new type of coronavirus (Covid-19) on perceived stress, when regression analysis was applied, it was concluded that individual anxiety did not affect perceived stress; socialization anxiety had an effect on perceived stress level.