Gıda güvenliği COVID-19(SARS-COV-2) etkisinin değerlendirilmesi
Evaluaion of the impact of COVID-19(SARS-COV-2) on food safety
- Tez No: 696510
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gıda güvenliği, Sars-CoV-2, Covid 19, hijyen, Food safety, Sars-CoV-2, Covid 19, hygiene
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gıda Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çin'in Wuhan kentinde 2019 yılının Aralık ayında ilk defa tespit edilen SARS-CoV-2, global çapta bir salgına neden olmuştur ve çok sayıda insanın ölümüyle sonuçlanan koronavirüs hastalığına (COVID-19) yol açmaktadır. Bu çalışmada, SARS-CoV-2'nin gıda ürünleri ile olası etkileşimi ve riskleri, çapraz kontaminasyon olasılığı, gıda işletmelerinin virüsün bulaşmasını ve yayılmasını önlemek için izleyebilecekleri uygulamalar ve tüketicilerin bu virüsten korunmak için uygulayabilecekleri temel ilkeler tartışılmıştır. Şimdiye kadar, bu virüsün gıda ürünleri vasıtasıyla bulaştığına dair bir bilgi kaydedilmemiştir. Ancak bu virüsün, hastalık belirtisi göstermeyen fakat taşıyıcı olabilen gıda sektörü çalışanları tarafından bulaştırılma olasılığı yüksektir. SARS-CoV-2'nin gıda ürünleri ve gıda zincirinde varlığını ve yayılmasını önlemek için bazı önlemler alınmalıdır. Gıda sektörü çalışanları kişisel hijyen kurallarına uymalı, çalışanlar virüse karşı rutin olarak eğitilmelidir. Gıda üretim sisteminde de hijyen kuralları dikkatli bir şekilde uygulanmalı ve bunun yanı sıra gıda ürünlerinde çapraz kontaminasyon riski ortadan kaldırılmalıdır. Taze ve tüketime hazır gıda ürünleri ise tüketilmeden önce bir süre bekletilmelidir. Tüm bunlar dikkate alınarak gıda güvenliğinde COVID-19 etkileri azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
COVID-19, which was first discovered in December 2019 in Wuhan, China, which caused a pandemic and the death of many people around the world. In this study, the interaction of SARS-CoV-2, with food products, potential hazard, the possibility of pollutions transmission, the rules that can be followed to block the infection and the spread of the virus by the food handlers, what are the main principles that consumers can follow to prevent them from the virus. So far, there is no evidence of the transition of the virus through food products. However, the asymptomatic food handlers might be the potential causative agent of cross contamination route to the food chain.To prevent the prevalence of this virus in food chains; food handlers must pursue the basic personal hygienic rules, must be routinely educated about the virus and potential contaminant, and the application of hygienic practice in food production system, the risk of cross-contamination in food products and on consumers must be eliminated; the fresh food products must be stored for a period of time before consumption. Regarding all of these, the effects of COVID-19 in food safety can be reduced.