Ailede kadına eşi tarafından uygulanan şiddet ve şiddette mesleki role ilişkin hemşirelerin tutumları ile cinsiyet rol kalıpları arasındaki ilişki
The Relations between gender role patterns and nurses' attitudes on domestic violence imposed by their male spouse and attitudes related to their professional roles in violence
- Tez No: 69657
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE TAŞKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Aile İçi Şiddet, Kadına Yönelik Eş (Koca) Şiddeti, Cinsiyet Rol Kalıbı, Kadına Yönelik Şiddette Hemşirenin Rolü, Violence, Domestic Violence, Wife Abuse, Gender Role Pattern, The Nurse's Role in Violence Towards Woman by Her Husband. vii
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET Araştırma, hemşirelerin ailede eşi tarafından kadına uygulanan şiddet, şiddette hemşirenin rolüne ilişkin tutumları ile cinsiyet rol kalıplan (Kadın-Erkek Anlayışı Tutumu - KEAT) arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Antalya ili merkezinde yer alan, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi ve Sağlık Ocakları'nda çalışan 604 hemşire oluşturmuştur. Antalya Devlet Hastanesi soru kâğıdının hazırlanması için gerekli olan Odak Grup Görüşmeleri (OGG) ve ön uygulamanın yapıldığı yer olduğundan, bu hastanede çalışan hemşireler araştırma kapsamı dışında bırakılmıştır. Araştırmada örneklem seçilmemiştir. Araştırma kapsamına alınan 604 hemşirenin %64'ü araştırmaya katılmıştır. Araştırmada hemşirelere, araştırmacı tarafından geliştirilen ve hemşireleri tanımlama, şiddet ve şiddette hemşirenin rolüne ilişkin tutumlarını ölçmede kullanılan anket formu (Ek I) ile Olcay İmamoğlu (1995) tarafından geliştirilen Kadın-Erkek Anlayışı Tutum Ölçeği (Ek II) uygulanmıştır. Anket formu ve ölçek, araştırmacı tarafından hemşirelere tek tek ya da gruplar halinde doldurtulmuştur. Anket formu ve ölçek uygulanmadan önce hemşirelere araştırma hakkında yazdı ve sözlü açıklama yapılmış ve onay alınmıştır. Araştırmada kadına eşi tarafından uygulanan şiddet, şiddette hemşirenin rolüne ilişkin tutum ve cinsiyet rolüne ilişkin tutum bulguları, hemşireleri tanıtıcı özelliklerle ve birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik, tek yönlü varyans analizi (ANNOVA), Student's t testi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilere göre, araştırmaya katılan hemşirelerin genel olarak şiddet ve şiddette hemşirenin rolüne ilişkin tutumlarının geleneksellik eğilimi taşıdığı saptanmıştır. Ancak genelde var olan geleneksellik eğilimine, şiddet ve şiddette hemşirenin rolüne ilişkin alt gruplarda (Duygusal- Psikolojik-Cinsel Şiddet,Ekonomik Şiddet, Meşrulaştırıcı Mitler, Neden Açıklayıcı Mitler, Destekleyici Hemşirelik Girişimleri,Evliliği Her Koşulda Sürdürmeye Yönelik Hemşirelik Girişimleri, Evliliği Sonlandırmaya Yönelik Hemşirelik Girişimleri, Hemşirenin Rolüne Olumsuz Bakış) rastlanmamıştır. Genç yaşta olma, yüksek eğitim, kısa çalışma süresi, bekar olma, anne-baba eğitiminin yüksek olmasının hemşirelerin hem şiddete karşı, hem de şiddette hemşirenin rolüne ilişkin tutumları üzerinde etkili özelliklerinden olduğu saptanmıştır. Araştırmada hemşirelerin anne-baba ilişkilerinde ve eşleriyle olan ilişkilerinde şiddete tanık olmalarının şiddet ve şiddete uğrayan kadına karşı mesleki rollerine ilişkin tutumları üzerindeki etkisi ise önemsiz bulunmuştur. Hemşirelerin cinsiyet rollerine ilişkin tutumları (KEAT) ise genelde modern bir eğilimi ivyansıtmaktadır. Ayrıca hemşirelerin şiddet, şiddette mesleki role ilişkin tutumları ve cinsiyet rol kalıplan arasında çok güçlü olmayan ancak şüphe götürmez, doğrusal bir ilişkinin varlığı saptanmıştır. Buna göre cinsiyet rollerine ilişkin tutum (KEAT) gelenekselleştikçe, şiddet ve şiddette hemşirenin rolüne ilişkin tutumlarda da geleneksellik eğilimi ortaya çıkmaktadır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda hemşirelerin kadına eşi tarafından uygulanan şiddet ve KEAT'nı modernleştirmede etkili olacak, şiddette hemşirenin rolünün etkinliğini artıracak ve kurumlarda şiddetin bir sağlık sorunu olarak ele alınmasına ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The study has been done as a descriptive one to determine the nurses' attitudes on domestic violence imposed on woman by her husband, relations between those attitudes and Gender Role Patterns. The population of the research includes 604 nurses who work at Akdeniz University Hospital, Social Security Hospital and District Health Climes located in Central Antalya. The nurses at Antalya State Hospital are excluded from this study because Focus Group Interviews and preliminary application, which were needed for the preparation of question form, have been done in that hospital. Sample group has not been selected in the research. Out of the total population declared above, 64% of the nurses took part in the research. In the research, a questionnaire, prepared by the researcher, describing the nurses and measuring their attitudes towards their role on violence (Appendix. 1) and the Attitude Scale of Gender Role Patterns prepared by Olcay İmamoğlu (1995) (Appendix.2) have been applied. The researcher had the nurses fill the questionnaire form and the scale either one by one or in groups. Before the form and the scale were applied, the nurses had been informed about the research in writing or verbally and their approval had been received. In the research, the violence imposed on woman by her husband, the nurses' attitudes towards their role on violence, findings of attitude towards gender role have been compared with each other and also with identifying characteristics of nurses. For the evaluation of data; percentage taking, one-way variance analysis (ANNOVA), Student's t-test and correlation analysis have been used. According to the data obtained from the research the attitudes of nurses, who participated to the research, towards violence and their role on violence have shown a tendency of traditionalism. However, this generally existing tendency of traditionalism has not been observed in the sub-groups of (emotional-psychological-sexual violence, economic violence, trying to legalize the violence he imposed by telling reasons, excusing myths, supportive nursing activities, nursing activities to carry on the marriage under every conditions, nursing activities that advise to give an end to the the marriage, rejecting the role of nurses in violence) nurses related to the violence and the nurses role on violence. The attitudes of nurses related to their gender roles reflect a modern tendency within itself. VIIt has been found out that factors like being at a young age, having higher education, less working years, being single and having parents with higher education affect the attitudes of nurses. It's also been understood that being victim of the violence in the relations with the husbands and being witness to the relations between mother and father the affect both the attitudes of nurses towards violence and nurses' role in violence is unimportant. Besides that there's a undoubted, straight but not very strong relation exits between attitudes towards violence, nurses' role in violence and their attitudes towards gender role. According to this, as long as attitudes towards gender role become traditionalism, tendency of traditionalism appears in violence and in the attitudes of nurses towards their role in violence. In accordance with the results received, some suggestions have been put forward to increase the effect of nurse's role in violence, to modernise her towards gender role and her attitudes towards violence to take up the violence as a health problem at institutions.