Kronik böbrek yetmezliğindeki hastaların yaşam kaliteleri
Quality of life of the patients with chronic renal failure
  1. Tez No: 69658
  2. Yazar: SULTAN TAŞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN BEDÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nefroloji, Nursing, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Böbrek Yetmezliği, Yaşam Kalitesi, Öz-Bakım Gücü, Depresyon Durumu, Chronic Renal Failure, Quality of Life, Self-Care Capacity, Depression Status
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Araştırma, kronik böbrek yetmezliğindeki hastaların yaşam kalitelerini, yaşam kalitelerini etkileyebileceği düşünülen baza önerilere uyma, öz-bakım gücünü, depresyon durumunu ölçmek, bu değişkenlerin birbirleri arasındaki ilişkileri belirlemek ve bu hastaların bakımında kullanılacak bir rehber oluşturmak amacıyla tanımlayıcı ve analitik olarak yapılmıştır. 1 Kasım 1996-26 Eylül 1997 tarihine kadar 11 ay süresince Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi, Kayseri Sigorta Hastanesi, Kayseri Devlet Hastanesi Hemodiyaliz üniteleri ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Nefroloji polikliniği Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi (SAPD) ünitesinde tedavi görmekte olan 100 hasta örnekleme alınmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan hastaların tanıtıcı özellikleri, hastalığa ilişkin özellikleri, bazı önerilere uyma durumlarını içeren anket formunun yanısıra Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF36) Öz-Bakım Gücü Ölçeği, Hamilton Depresyon Skalası kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik hesaplaması, tek yönlü varyans analizi, Student t testi, basit korelasyon ve regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, hastaların yaşam kalitesini; çalışma durumu, gelirin gideri karşılama durumu, diyaliz tipi, eritropoetin (EPO) alma durumu, ilaç tedavisine uyma durumlarının etkilediği belirlenmiştir. Hastaların yaşam kalitesini etkileyebileceği düşünülen öz-bakım gücünü ise; gelirin gideri karşılama durumu, ilaç tedavisi ve diyet programına uyma durumunun etkilediği görülmüştür. Bunların yanısıra hastaların eğitim durumu, çalışma durumu, yaşadıkları yer, EPO tedavisi alma durumu, kan basıncı, ilaç tedavisine uyma durumlarının depresyon gelişimini etkilediği belirlenmiştir.Araştırma grubuna katılan hastaların öz-bakım gücü ve yaşam kaliteleri arasında pozitif ilişki, yaşam kalitesi ve depresyon durumu ile öz-bakım gücü ve depresyon durumu arasında ise negatif ilişki saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda hasta ve ailesinin eğitiminde kullanılabilecek bir rehber kitapçık oluşturulmuş ve uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has been performed descriptively and analytically to provide guidance in detenriining the quality of life of the patients with chronic renal failure, their compliance with suggestions thought to affect their quality of life, in measuring their self-care capacity and depression level, in determining the relationship between these variables and finally in the care of such patients. A sample of 100 patients have been taken from among those who applied to the hemodialysis units of Erciyes University Medical Faculty Gevher Nesibe Hospital, Kayseri Social Insurance Hospital, Kayseri State Hospital and the outpatient unit of continuous ambulatory peritoneal dialysis within Nephrology polyclinic of Erciyes, University Gevher Nesibe Medical Faculty Hospital during the 1 1 month-period form November 1st, 1996 to September 26th, 1997. The Quality of Life Scale (SF-36), Scale of Self-Care Capacity and Hamilton Depression Scale have been used in addition to the questionnaire prepared by the researcher to collect data on the characteristics of their disease and their compliance with some suggestions. For the analysis of data, statistical methods such as one-way variance analysis, student t test, simple correlation and regression analysis have been employed and the findings have been presented in percentage where appropriate. The results obtained from the study revealed that the quality of life of the patients are affected by their employment status, income, type of dialysis, as well as whether or not they receive erythropoietin (EPO) and their compliance with the medical treatment. It has been observed that the self-care capacity, which is thought to affect the quality of life, is affected by whether incomes satisfy the expenditures, and compliance with the medical treatment and dietary program. inAdditionally, it has been found that the development of depression is affected by the patients' educational and employment status; their dwellings; EPO treatment, if any; their blood pressures; and their compliance with medical treatment. A positive relationship has been found between the self-care capacity and the quality of life of the patients in our study, as opposed to the negative relationship betvveen, the quality of life and depression and, between the self-care capacity and depression. A guide booklet with appropriate suggestions in line with the findings from the study has been made to be used in educating patients and their relatives.