Devlet opera ve balesi afişlerinin biçim ve içerik yönünden incelenmesi
Analysis of the state opera and ballet posters in terms of form and content
- Tez No: 696570
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR SOĞUKKUYU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
 - Anahtar Kelimeler: Afiş, devlet opera ve balesi, grafik tasarım, biçim, içerik, Poster, state opera and ballet, graphic design, form, content
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Resim Öğretmenliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 167
Özet
Geçmişten günümüze insanlar birbirleri ile iletişim kurma ihtiyacı içerisinde olmuşlardır. Bunu kimi zaman dil yoluyla kimi zaman ise görsel yolla sağlamışlardır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte iletişim yolları da çeşitlilik göstermeye başlamıştır. Afiş tasarımı görsel iletişim çeşitlerinden biridir ve yer, zaman, tema gibi konularda kişilere sözel-görsel bilgilendirme sağlayan grafik tasarım ürünüdür. Türkiye'deki Devlet Opera ve Balesi'nde duyuru yapmaya ihtiyaç duyulduğunda tercih edilen afiş tasarımları basılı grafik tasarım ürünleri grubuna girer. Afiş tasarımı grafik tasarımı alanında önemli bir yere sahiptir. Belirli bir amaç ve hedef kitle göz önünde bulundurularak tasarlanan afiş tasarımında dikkat edilmesi gereken belirli noktalar vardır. Tasarım aşamasında tasarım ögeleri (nokta, çizgi, yön, ölçü, aralık, doku, renk, değer, biçim), tasarım ilkeleri (denge, orantı, hiyerarşi, devamlılık, zıtlık, bütünlük, vurgu) dikkat edilmesi gereken noktalardandır. Bu noktalar göz önünde bulundurularak bilinçli olarak tasarlanmış afiş örneklerinin ortaya çıkması için afiş tasarım eğitimi gereklidir. Bu araştırma afiş çalışmalarının, grafik tasarımındaki yerini ve grafik tasarım eğitiminin katkısını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın temel amacı doğrultusunda, 2017-2018 yılı İzmir Devlet Opera ve Balesi için tasarlanan afiş tasarımlarının biçim ve içerik yönünden incelenmesi belirlenen yıllar arasında tasarlanan tasarımlar üzerinden yapılacaktır. Araştırmada, Birinci bölümde problem durumu, amaç, önem, sınırlılıklar, varsayımlar ve tanımlardan bahsedilmiştir. İkinci bölümde grafik tasarımdan bahsedilmiş, afiş tasarımı ele alınmış, dikkat edilmesi gereken tasarım ögeleri, dikkat edilmesi gereken tasarım ilkeleri, afiş tasarımının ögeleri, konularına göre afiş türleri, Devlet Opera ve Balesi ve günümüzde grafik tasarım eğitimi incelenmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın modelinden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde Devlet Opera ve Balesi afiş tasarımları biçim ve içerik yönünden incelenmiştir. Beşinci bölümünde tartışma, sonuç ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
From past to present, people have always been in need of making contact with each other. They have satisfied this need sometimes with language and sometimes with visuals. With the development of technology, communication ways have started to vary. Poster design is one of the visual communication ways and is a product of graphic design that provides verbal-visual information to people about location, time and theme. When it is needed to make an announcement in the State Opera and Ballet of Turkey, the poster designs that chosen is categorized as printed graphic design products. Poster design has an important place in graphic design. There are certain points that need to be considered in the poster design that designed with a specific purpose and target audience in mind. In designing phase, design elements (dot, line, direction, measure, distance, texture, colour, value, form), design principles (balance, proportion, hierarchy, continuity, contrast, integrity, emphasis) are the points to take into account. Considering these points, poster design education is required for the discover of consciously designed poster samples. This research was done to examine the place of poster products in graphic design and the contribution of graphic design education. In accordance with the main purpose of this research, the examination of the poster designs that designed for the İzmir State Opera and Ballet of 2017-2018, in terms of form and content will be made over the designs that designed between the specified years. In the first part of this research, problem status, the purpose, importance, limitations, assumptions and definitions are mentioned. In the second part graphic design is mentioned, poster design is addressed, design elements and design principles that need to be considered, elements of poster designing, poster types by subject, State Opera and Ballet and graphic design education today are examined. In the third part, the model of the research is mentioned. In the fourth part, the State Opera and Ballet poster designs are examined in terms of form and content. The fifth part includes discussion, conclusion and recommendations.