Comparing the effectiveness of contextualized and definition-based vocabulary instruction on receptive vocabulary learning and retention skills of preparatory class university students
Bağlamsal ve tanıma dayalı kelime öğretiminin hazırlık sınıfı üniversite öğrencilerinin pasif kelime öğrenme ve akılda tutma becerileri üzerindeki etkinliğinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 696588
  2. Yazar: MERVE GÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlamsal kelime öğretimi, bağlamsal tahmin çalışması, tanıma dayalı kelime öğretimi, sözlükçeler, hazırlık sınıfı üniversite öğrencileri, Contextualized vocabulary instruction, contextual guesswork, definition-based vocabulary instruction, glosses, preparatory class university students
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Yabancı veya ikinci bir dil öğrenme bağlamında, kelime dağarcığının önemi göz ardı edilemez. Kelime bilgisi, dil öğreniminin merkezinde yer alır ve hedef dilde yeterlilik kazanmak isteyen ve İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen öğrenciler için sözcüksel yeterliliğe sahip olmak oldukça gereklidir. Öğrencilerin kelime bilgisini genişletmek ve akılda tutma becerilerini geliştirmek için çeşitli öğretim yöntemleri bulunmaktadır ve son zamanlarda, yabancı dil eğitiminde sözcük öğretiminin iki farklı şekline odaklanılmıştır. Bunlar bağlamsal ve tanıma dayalı kelime öğretim yöntemleridir. Bu yarı deneysel çalışmanın temel amacı, bağlamsal ve tanıma dayalı kelime öğretim yöntemlerinin etkinliği arasında önemli bir fark olup olmadığını araştırmaktır. Bu anlamda çalışmanın temel hedefi, bu iki öğretim yönteminin, Türkiye'nin batısında yer alan bir devlet üniversitesindeki hazırlık sınıfı öğrencilerinin pasif kelime öğrenme ve akılda tutma becerileri üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmaktır. Bu çalışmada nicel veriler, ön test, son test ve geciktirilmiş son test olarak kullanılan bir kelime başarı testi ile toplanmıştır. Bu kelime başarı testinin geçerlik ve güvenirliğini hesaplamak için 110 adet B1 (orta) seviyesindeki öğrenci ile pilot çalışma gerçekleştirilmiştir. Esas çalışma ise 2020-2021 akademik yılının güz döneminde, üniversitenin resmi uzaktan eğitim platformu üzerinde A2 (orta öncesi) seviyesindeki 60 öğrenciyle yürütülmüştür. Bunların 30'u deney grubunda, diğer 30'u ise kontrol grubunda yer almışlardır. Deneyden önce her iki gruba da kırk beş dakika süren ön test verilmiştir. Deney grubunun uygulama süreci, bağlamsal tahmin çalışması üzerine beş haftalık bir strateji eğitimi ile öğrencilerin bağlam yoluyla 45 hedef kelime öğrendikleri haftalık dört oturumdan oluşmuştur. Kontrol grubunun uygulama sürecinde ise strateji eğitimi yer almamıştır. Bu süreçte öğrenciler haftalık oturumlarda aynı hedef kelimeleri sayfa kenarında bulunan sözlükçedeki İngilizce tanımlar ve iki dilli sözlükler yardımıyla öğrenmişlerdir. Uygulama süreci tamamlandıktan sonra, ilerlemelerini ölçmek için tüm katılımcılara son test uygulanmıştır. Son olarak, son testten üç hafta sonra, öğrenme kalıcılığını ölçmek için geciktirilmiş son test verilmiştir. Genel sonuçlar, her iki grubun da hedef kelime bilgisini arttırdığını, ancak deney grubunun hem son test hem de geciktirilmiş son testte kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha fazla ilerleme kaydettiğini göstermiştir. Bu sonuçlara göre, bağlamsal kelime öğretimi yoluyla eğitim alan deney grubu, hedef kelimeleri hem öğrenme hem de akılda tutma konusunda daha başarılı olmuştur.
Özet (Çeviri)
In a foreign or second language-learning context, the significance of vocabulary cannot be underestimated. Vocabulary is central to language learning and having lexical competence is quite indispensable to EFL learners wishing to acquire proficiency in the target language. In order to expand learners' vocabulary knowledge and improve their retention, there exist various teaching methods, and recently in foreign language education, there has been an increasing focus on two distinct ways of presenting vocabulary: contextualized and definition-based. The main aim of this quasi-experimental study is to investigate whether there is a significant difference between the effectiveness of contextualized and definition-based vocabulary instruction. Accordingly, the main scope of the study is based on finding out the effects of these two instructional methods on receptive vocabulary learning and retention skills of university students studying in the preparatory class at a state university in the western part of Turkey. In this study, the quantitative data were collected through a vocabulary achievement test, which was used as a pre-, post- and delayed post-test. The pilot study was conducted with 110 B1 (intermediate) level students to calculate the validity and reliability of the vocabulary achievement test. The main study was conducted with 60 A2 (pre-intermediate) level EFL learners on the official distance education platform of the university during the fall semester of 2020-2021 academic year. 30 of the participants were in the experimental group, and the other 30 students were in the control group. Prior to the experiment, both groups were given the pre-test, which lasted forty-five minutes. The implementation procedure for the experimental group included a five-week strategy training program on contextual guesswork and it also included four weekly sessions during which students learned 45 target words through context. The implementation procedure for the control group included no training. It only included four weekly sessions during which students learned the same target words through monolingual definitions given in the marginal glosses and also bilingual dictionaries. After the instruction procedure was completed, the post-test was given to the all participants in order to measure their progress. Finally, three weeks after the post-test, the delayed post-test was administered in order to measure retention. The overall results indicated that although both groups increased their knowledge of the target words, the experimental group had a significantly better performance than the control group on both the post-test and delayed post-test. According to these results, the experimental group, which received contextualized vocabulary instruction, was more successful in both learning and retaining the target vocabulary items.