Maliye politikası belirsizliğinin makroekonomik sonuçları
Macroeconomic consequences of fiscal policy uncertainty
  1. Tez No: 696682
  2. Yazar: SÜLEYMAN KASAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM TOSUNOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Maliye politikası belirsizliği, Konjonktürel dalgalanma, VAR, Türkiye, Fiscal policy uncertainty, Business cycle, VAR, Turkey
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Belirsizlik ekonomik aktörlerin kararlarını etkileyen en önemli unsurlardan birisidir. Çünkü yüksek belirsizlik ortamı ekonomik işleyişin yönünü değiştirebilmektedir. Nitekim belirsizlik ekonomik aktörlerin üretim, tüketim ve yatırım kararlarını etkilemektedir. Ekonomik aktörlerin kararını etkileyen bir diğer unsur ise maliye politikası belirsizliğidir. Maliye politikası belirsizliği mali, ekonomik ve politik nedenlerden ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada maliye politikası belirsizliğinin makroekonomik sonuçları Türkiye için analiz edilmektedir. Bu çerçevede öncelikle 1998:Ç1-2020:Ç4 dönemi için oynaklık ölçümüne dayalı olarak maliye politikası belirsizliği hesaplanmaktadır. Elde edilen belirsizlik değişkeninin Türkiye'de yaşanan önemli mali, ekonomik ve politik gelişmeleri yansıttığı sonucuna ulaşılmıştır. İkinci olarak Türkiye ekonomisi için bir VAR modeli tahmin edilmektedir. Yapılan analiz sonucunda Türkiye'de maliye politikası belirsizliği şoklarının ekonomik güven, reel efektif döviz kuru, çıktı, tüketim ve yatırım üzerinde negatif etkilerinin olduğu bulunmuştur. Belirsizliğin ekonomiye geçiş mekanizmasında güven unsurunun önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçların maliye politikasının etkinliği bakımından dikkate alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Uncertainty is one of the most important factors affecting the decisions of economic agents. Because a high uncertainty environment can change the direction of the business cycle. Uncertainty affects the production, consumption, and investment decisions of economic agents. Another factor affecting the decision of economic agents is fiscal policy uncertainty. Fiscal policy uncertainty arises from fiscal, economic, and political reasons. Macroeconomic consequences of fiscal policy uncertainty are analyzed in this study for Turkey. First, fiscal policy uncertainty is calculated based on the volatility measurement for the period 1998: Q1-2020: Q4. We conclude that fiscal policy uncertainty for Turkey reflects fiscal, economic, and political incidents. Second, we estimate a VAR model for Turkey. The fiscal policy uncertainty shocks hurt economic confidence, real effective exchange rate, output, consumption, investment. We find that confidence is the main transmission channel of fiscal policy uncertainty. These results should be taken into account in terms of the effectiveness of the fiscal policy.