Dünya sistemler teorisi çerçevesinde kültürel metaların iki yönlü akışı: Türkiye'deki kültür endüstrisi üzerine bir değerlendirme
Bidirectional flow of cultural commodities within the framework of the world system theory: An evaluation of the cultural industries in Turkey
- Tez No: 696681
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL DAĞTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, International Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dünya Sistemler Teorisi, Kültürel emperyalizm, Kültür endüstrisi, Türkiye'deki kültür endüstrisi, World system theory, Cultural imperialism, Culture industry, Culture industry in turkey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmanın konusunu, Türkiye'deki kültür endüstrisinin Dünya Sistemler Teorisi çerçevesinde çözümlenmesi oluşturmaktadır. Çalışmada, Türkiye'deki kültürel metaların akışının ve sosyal medya kullanımının yarattığı artı değer sömürüsünün ortaya çıkarılması ve hangi kültürel metaların transferinin kültürel emperyalizme neden olduğunun bulunması amaçlanmıştır. Çalışmanın problemi, Türkiye'deki kültür endüstrisinin Dünya Sistemler Teorisi çerçevesinde hangi konumda olduğu ve bu konumun ne tür sonuçlar yarattığının sorgulanmasıdır. Bu anlamda, Türkiye'de üretilen ve tüketilen kültürel metalar değerlendirilmiş, ülkeler arasında kültürel metaların akışının olumsuz yönleri üzerinde durulmuştur. Çalışma nitel araştırma deseniyle inşa edilmiş ve doküman analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Bu kapsamda, Türkiye'deki film, müzik ve kitap endüstrilerinin dört yıllık, sosyal medya endüstrisinin ise üç yıllık zaman dilimi incelenmiştir. Böylece, Türkiye'deki kültür endüstrisinin, katma değeri yüksek olan sosyal medya ve film endüstrilerinin metalarında merkez ülkelere önemli ölçüde bağımlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öte yandan, Türkiye'deki kültür endüstrisinin emeğin yoğun olarak kullanıldığı düşük sermaye gerektiren müzik ve kitap endüstrilerinin metalarında ise daha az bağımlı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study's subject is to analyze the culture industry in Turkey within the frame of The World System Theory. The study aims to reveal the surplus value exploitation created by the flow of the cultural commodities and use of social media in Turkey, and it aims to find out which cultural goods cause cultural imperialism. The study investigates the position of the culture industry in Turkey within the frame of The World Systems Theory and the results it generates. In this context, the cultural commodities produced and consumed in Turkey are evaluated, and the negative aspects of the flow of cultural commodities between countries are emphasized. A qualitative research design and document analysis technique are used in the study. The four-year period of the film, music, and book industries, and the three-year time period of the social media industry in Turkey are examined. The study draws the conclusion that the culture industry in Turkey is highly dependent on the core countries when it comes to highly valued commodities of social media and film industries. On the other hand, it is determined that the culture industry in Turkey is less dependent on the core countries when it comes to commodities of the music and book industries those of which require less capital and more intensive labor.