القواعد الفقهية و الأصولية لكتاب الصوم في كتاب الاختيار
Oruç bahsindeki usûl-u fıkıh kâideleri ('İhtiyâr kitabı' üzerinden)' / Jurisprudence and usul rules: The book of Fasting in the book of Choice
- Tez No: 696699
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜVEYS ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Oruç, Ihtiyat Kitabı, Fıkhî Kâideler, Usûl Kâideleri, Fıkhî Kurallar, fasting, the book of Al-ekhtiar, jurisprudence rules, fundamental rules, jurisprudence controls
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Islâm fıkhı; seriatın getirdigi hükümleri mükelleerin ameline bagladıgından dolayı bu ümmet nezdinde son derece önemli oldugu için, fıkhî hükümler seriatta bundan dolayı konuldugu için ve furû' fıkıh dedigimiz alt konular da usûl kâidelerine baglı oldugu için ben de bu arastırmamda“El-Ihtiyâr' Kitabının 'Oruç' Bölümündeki Usûl ve Fıkıh Kâideleri”konusunu ele aldım. Sonra bu çalısmamı bir giris, iki ayrı bölüm ve bir sonuç kısmı olacak sekilde düzenledim.“Giris”bölümünde çalısmamın baslıgının ne anlama geldiginden bahsettim. Okuyucuların daha kolay anlayabilmesi için“Kâide”ve“Zâbıt”kavramları ile birlikte“Fıkhî Kâide”ve“Fıkhî Zâbıt”kavramlarını, aralarındaki farklara deginerek anlattım. Aynı sekilde“Usûl Kâideleri”kavramınının anlamını da“Fıkhî Kâideler”ile arasındaki farkı anlatarak açıkladım. Bu çalısmam“Oruç”bölümüyle ilgili oldugu için orucun anlamından, seriattaki yerinden, hikmetinden ve bunlarla ilgili olan bazı konulardan bahsettim. Ayrıca bu tez,“El-Ihtiyâr”kitabında bulunan çogu konuyu kapsadıgı için de kitap sahibinin biyograsine ve bu kitabın diger Hanefî fıkıh kitaplarından ayrılan temel özelliklerine yer verdim. Giris kısmını tamamladıktan sonra“ Birinci Bölüm”e baslayarak“ Oruç v Kitabındaki Fıkhî Kâideler”konusunu ele aldım. Ve bu bölümü dört kısma ayırdım: 1) Öncelikle“Isler maksatlarına göredir. Niyet bulunmadıkça sevap da yoktur.”kuralını, bu kuralda geçen kavramları ve genel olarak kuralın mânâsını anlattım. Buna ek olarak“El-Ihtiyâr”kitabı basta olmak üzere diger fıkıh kitaplarından da ilgili konuya örnekler verdim. 2) Ikinci olarak“Kesin bilgi, süphe ile ortadan kalkmaz.”kâidesini de aynı yaklasımla inceledim. 3) Üçüncü olarak“Zorlugun bulunması kolaylastırmayı gerektirir.”kuralını açıkladım. 4) Dördüncü olarak da“El-Ihtiyâr”kitabında oruçla ilgili geri kalan konuları da içine alan farklı fıkıh kurallarına degindim. Ardından“ Ikinci Bölüm”e baslayarak“ Oruç Kitabındaki Usûl Kâideleri”konusunu üç ana baslıkta inceledim: 1) Ilk olarak“Hâs”lafzı ve kurallarını anlattım. Burada“Emir”ve“Nehiy”ile ilgili konulardan da bahsettim. 2) Ikinci olarak seriatta konulmus olan hükümleri“Ruhsat”ve“Azîmet”açısından açıkladım. Sonra da bu hükümlerin sebeplerini, illetlerini ve bunların oruçla ilgili alt meselelerini ele aldım. 3) Üçüncü olarak“ Kıyas”konusunu, sartlarını; kıyasın“ Muâraza”,“Teâruz”ve“Tercîh”ile ilgisini anlatarak bu bölümü bitirdim. Bu üç baslıgın tamamında da bu kuralların oruçla ilgili fıkhî baglantılarını vurgulamaya çalıstım. vi“Sonuç”bölümünde ise bu arastırmamda ulastıgım en önemli neticeleri ve bazı tavsiyeleri yazdım. Son olarak“Içindekiler”kısmıyla da çalısmamı sona erdirdim.
Özet (Çeviri)
Since Islamic jurisprudence has a loy position in this nation because of its linking of rulings to the actions of the person responsible for whom this legislation was revealed, so those jurisprudential rulings were legislated for that, and those branches of jurisprudence were related to its fundamental and jurisprudential foundations and rules, so I set out on this search and that is (e Fundamental and Jurisprudential Rules of the Book of Fasting in the Book of Al-ekhtiyar), is research is based on a preface, two chapters, and a conclusion. And I mentioned in the preface the meanings of the message title so I explained the meaning of the rule (Al-qaeda) and the base (Aldabet), en the meaning of the jurisprudential rule and the jurisprudence base with mentioning some dierences between them. en I proceeded to explain the meaning of the Al-qaeda Al-usulia with mentioning the dierences between it and the jurisprudential rule ( Al-qaeda Alfeqhia), To make it clear to the reader, is was followed by a mention of the meaning of fasting, its legitimacy and wisdom, and what has to do with that, Because my dissertation was directed to the Book of Fasting, so it was appropriate to mention something about that, And because the dissertation was applied to most of the issues found in the book of Al-ekhtiar, I proceeded to introduce the author of the Al-ekhtiar, With mentioning the advantages of this book over other Hana branches. Aer mentioning the preamble, I proceeded to the topics of the rst chapter, which are the jurisprudential rules in the Book of Fasting and its structure on four viii main topics, which are in the following order: First I mentioned the rules of“aairs with its purposes”and“ere is no reward except by intention”so I explained the meanings of its vocabulary, then the general meaning of the rule, then I appended it with the branches of jurisprudence from the book of Al-ekhtiar as a whole and then from some other books. Secondly, I mentioned the rule“certainty is not removed by doubt,”explaining in it what I mentioned in the one before it. And third, I mentioned the rule“hardship brings facilitation.”Fourth, scattered sub-rules that gather the rest of the issues related to fasting in the book of Al-ekhtiar, In the second chapter, which is the fundamental rules in the book of fasting, it is built on three topics: As for the rst topic, I made it for the special ( Al-khas) and its rules, and I mentioned in it what is related to the matters of command and prohibition. In the second topic, I devoted it to clarifying the legitimate provisions of the Al-rukhsa (Permission) and the Al-azima, and the reasons for those rulings and the jurisprudential rulings related to fasting that derive from that. And I concluded it with the topic of analogy by mentioning its conditions, and what has to do with opposition, contradiction, and weighting. en I appended it with a conclusion on the most important results that I reached in this research, as well as the suggested recommendations and indexes.