Hindistan'da Türk İslami mimarisi 'Babürlüler dönemi Cami-Türbeler'
Turkish-islamic architecture India 'The Mosques-Mausoleums in the state of Baburid period'
- Tez No: 696798
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. HİLAL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hindistan, Babürlüler Devleti, Türk Mimari Yapılar, Taç Mahal, India, Baburids, Turkish Architectural Buildings, Taj Mahal
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hindistan Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Türkler Hindistan'ı fethettikten sonra bu coğrafyada birçok eser inşa etmişlerdir. Delhi Türk Sultanlığı ve Babür İmparatorluğu döneminde inşa edilen çok sayıda mimari yapı günümüze kadar gelebilmiş ve Hindistan'ın mimari anlayışına büyük katkı sağlamıştır. Hindistan'ın en güzel eserleri Türk döneminde yapılmıştır ve Mahatma Gandhi (1869-1948), Hindistan'ı iki evladı olan bir anneye benzetmiş ve onun sahip olduğu iki çocuğundan birinin Türkler, diğerinin ise Hintliler olduğu bildirmiştir. Hindistan'daki sosyo-kültürel her mirasın, İngiliz işgaline kadar, Türk ve Hint eseri olduğu kabul edilmektedir. Bazı yazarlara göre Hindistan ve Hintli Müslümanlar, varlıklarını ve medeniyetlerini tamamen Türklere borçludur. Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Tac Mahal buna bir örnektir. Türklerin Hindistan'a getirdikleri sanatın en önemli kısmı şüphesiz mimaridir. Söz konusu mimari daha çok Türk-İslam özellikleri taşımakla birlikte, Türk geleneklerinin Hint unsuruyla bütünleşmesi sonucunda özgün bir özellik ile karşımıza çıkmaktadır. Hint ve İslam sanatının bütünleşmesi sonucunda yeni ve farklı formlarda muhteşem eserler meydana getirmiştir. Hindistan'a gelen Türkler Hint mimarisine pek ilgi göstermese de bazı eserlerde Hint-Türk üslubu bir arada görülmektedir. Burada Türk mimarlar, Osmanlı ve İran sanatından ayrı olarak yeni bir sanatsal üslubu somutlaştırdılar; Hindistan'daki Türk mimarileri, çok renklilikten kaçınarak saf bir biçim duygusuyla inşa edilmiştir. Türkler, mimari eserlerinde Hint mimarisinde göz ardı edilen peyzajı dikkate alarak yeniliği oluşturmuş ve bunun sonucunda muhteşem eserleriyle tarihe geçmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Mahatma Gandhi (1869-1948) told that,“India to a mother with 2 children and stated that one of her two children was Turks and the other was Indians.”It is accepted that every socio-cultural heritage in India is a Turkish and Indian work until the British occupation. According to some authors, India and the Muslims there owe their existence and civilization entirely to the Turks. After the Turks conquered India, they built many monuments in this geography. Many architectural structures built during the Delhi Turkish Sultanate and Mughal Empire have survived to the present day and have contributed greatly to the architectural understanding of India. The most beautiful works of India were made during the Turkish period, and the Taj Mahal, considered one of the seven wonders of the world, is an example. The most important part of the art that the Turks brought to India is undoubtedly architecture. Although the architecture in question has more TurkishIslamic features, it appears with a unique feature as a result of the integration of Turkish traditions with the Indian element. As a result of the integration of Indian and Islamic art, he created magnificent works in new and different forms. Although the Turks who came to India did not show much interest in Indian architecture, the Indo-Turkish style is seen together in some works. Here, Turkish architects embodied a new artistic style apart from Ottoman and Iranian art; Turkish architectures in India were built with a pure sense of form, avoiding polychrome. The Turks created innovation in their architectural works by taking into account the landscape that was ignored in Indian architecture, and as a result, they went down in history with their magnificent works.