Gap year trend as a sociological phenomenon in education
Eğitimin sosyolojik bir fenomeni olarak mezuna kalma akımı
  1. Tez No: 696867
  2. Yazar: SUAT AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Lise mezunu, Yükseköğretime Geçiş, Mezuna kalmak, Üniversite Giriş Sınavı, Fenomenoloji, High School Graduates, Transition to Higher Education, Gap year, University Entrance Exam, Phenomenology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Sosyolojisi (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüzde gençler, yükseköğretime geçiş sürecinde geleceğe yönelik rasyonel kararlar almaya çalışmaktadırlar. Bu bağlamda, gençler arasında yüksek öğrenime başlamadan önce mezuna kalma olarak adlandırılan, bir veya birkaç yıl eğitim hayatına ara verme eğilimi vardır. Her yıl üniversiteye giriş sınavına tekrar giren aday sayısının arttığı göz ününde bulundurulduğunda, mezuna kalma akımı liseden mezun olan gençler tarafından sıklıkla tercih edilen sosyolojik bir fenomen olarak ortaya çıkmaktadır. Üniversite sınavına tekrar hazırlanma sürecine giren 24 lise mezunu ile gerçekleştirilen bu çalışmada, gençlerin mezuna kalma sürecinde yaşadıkları deneyimler açığa çıkarılmıştır. Fenomenolojik olarak tasarlanmış bu çalışmanın bulguları gençlerin akademik performansı, mezuna kalma kararları, mezuna kalma aktiviteleri ve Türkiye'de mezuna kalma algısı temaları altında toplanmıştır. Gençlerin geleceğe yönelik kararlarını şekillendiren unsurların en başta gelenleri, ülkelerindeki istihdam oranları, okul, aile ve arkadaşlarının yönlendirmeleri olduğu görülmüştür. Türkiye'deki boşluk yılında adayların hayallerindeki mesleği yapabilmek veya seçkin bir meslek sahibi olabilmek için üniversite giriş sınavından daha yüksek puan almayı ve büyük şehirlerdeki elit üniversitelere girme yarışında olduklarını ifade etmişlerdir. Böylelikle, lise mezunlarının zaman ve emek harcadıkları bir ara yılı yoğunlukla akademik beceri gelişimi için harcadıkları görülmüştür. Gençlerin arzu edilen kariyer hedeflerinin boşluk yılında gerçekleştirilen faaliyetlerle ne derece örtüştüğünün anlaşılması, liseden yükseköğretime geçiş sürecinin daha iyi yönetilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, young people are trying to make rational decisions for the future during the transition to higher education. In this context, there is a trend among young people to take a break from education for one or more years, which is called gap year before starting higher education. Considering that the number of candidates who retake the university entrance exam increases every year, the trend of gap year emerges as a sociological phenomenon that is frequently preferred by young people who have graduated from high school. This study was carried out with 24 high school graduates who were in the process of preparing for the university entrance exam again to understand their experiences during gap year. The study was phenomenologically designed and the findings were gathered under the themes of academic performance of young people, their gap year decision, their graduation activities and the perception of gap year in Turkey. It has been seen that the most important factors shaping the future decisions of young people are the employment rates in their countries, the guidance of their school, family and friends. In the gap year in Turkey, candidates stated that they are in the marathon to get a higher score in the university entrance exam and enter elite universities in big cities in order to be able to do their dream job or have an elite profession. Thus, it has been observed that high school graduates take a gap year for the development of academic skills intensively. Understanding to what extent the desired career goals of the youth dovetail with the activities carried out in the gap year will contribute to better management of the transition from high school to higher education.