The first generation ottoman soldier painters and their impact on the local history of art
Birinci nesil osmanlı askeri ressamları ve yerel sanat tarihine etkileri
- Tez No: 696883
- Danışmanlar: PROF. MARCUS GRAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: soldier painters, first figurative arts in Ottoman Empire, Ottoman painters
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Türk figüratif sanatının baĢlangıcı 19. yüzyıla dayanmaktadır. Ġlk figüratif sanatçılar Osmanlı Ġmparatorluğu'nun ordusundan geldi. Osmanlı Ġmparatorluğu'nun kaçınılmaz modernleĢme sürecinin nedenleri, ilk etapta Osmanlı Ordusunun modernleĢmesiyle sonuçlanmıĢtır. Batı Askeri Mekteplerinden örnek alınarak kurulan yeni okullar ve resim dersleri, batılı bakıĢ açısının bir gereği olarak müfredatlarına eklenmiĢtir. Resim dersleri, askeri görevlilerin savaĢ alanına bakıĢ açısına, yani harita çizme ve okumalarına yardımcı olmak için dar bir perspektifte planlandı. Yeni okulların açılmasından sonra resim (resim) öğretmenlerine olan ihtiyaç hızla arttı. BaĢlangıçta bu ihtiyaçlar gayrimüslim resim öğretmenleri tarafından karĢılandı. Ancak bu ihtiyaçları karĢılamak için yetenekli subaylar Avrupa'ya gönderildi. Sonuç olarak, subaylar ressam olarak Ġmparatorluğa geri döndüler ve Osmanlı Ġmparatorluğu'nda figüratif sanata baĢladılar. Bu tezin çerçevesi Türk figüratif sanatının baĢlangıcında asker ressamların katkılarıyla sınırlandırılmıĢtır. ġeker Ahmed PaĢa, Halil PaĢa, Bahriyeli Ġsmail Hakkı gibi asker ressamların Türk figüratif sanatına ilk Türk resimlerinin üretimi ve Beyoğlu – Ġstanbul'daki sergiler gibi birçok katkıları vardır. Bir baĢka deyiĢle Türk figüratif sanatının öncüleri oldukları gibi Ġstanbulluların sanat anlayıĢını da canlandırmıĢlardır. Bu tezde ressam askerler detaylı olarak incelenecektir. Ayrıca Ģu sorulara da cevap aranacaktır: Asker ressamların Avrupa'ya gönderilme sebepleri nelerdir? Onlar kimdi? Neden Avrupa'ya gittiler? Avrupa'da ne kadar kaldılar? Osmanlı'ya ne zaman döndüler? v Döndükten sonra Osmanlı Ġmparatorluğu'nda ne yaptılar? Ġstanbul'daki sanat anlayıĢına etkileri neler oldu?
Özet (Çeviri)
The beginning of Turkish figurative art has their origins in the 19th century. The first figurative artists came from the military of the Ottoman Empire. The causes of inevitable modernization process of Ottoman Empire resulted in modernization of Ottoman Army at the first stance. New schools established which were taken as examples from Western Military Schools and painting classes were added to their curriculum as a requirement of western perspective. The painting classes were planned in a narrow perspective for military officers in order to help their perspective on the battlefield i.e. drawing and reading map. Need for art (painting) teachers increased rapidly after the establishment of new schools. In the beginning, those needs were addressed by non-Muslim painting teachers. Yet, talented military officers were sent to Europe in order to satisfy those needs. As a result, military officers returned to the Empire as painters and started the figurative art in the Ottoman Empire. Framework of this thesis is limited with contribution of soldier painters in the beginning of Turkish figurative art. Soldier painters such as Seker Ahmed Pasha, Halil Pasha, Bahriyeli Ġsmail Hakkı have many contributions to Turkish figurative art such as production of first Turkish paintings and exhibitions in Beyoğlu – Istanbul. To put it in another way, they were pioneers of Turkish figurative art and they also rejuvenated the sense of art of citizens of Istanbul. In this thesis, painter soldiers will be examined in detail. Moreover, these questions will try to be answered: what are the reasons why soldier painters were sent to iii Europe? Who were them? Why did they go to Europe? How long did they stay in Europe? When did they return to the Ottoman Empire? What did they do in the Ottoman Empire after they returned? What were their effects on the sense of art in Istanbul?