Bir pandemi hastanesi çalışanlarında COVID-19 fobisinin depresyon ve tükenmişlik düzeyi ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of COVID-19 phobias with depression and burnout levels in a pandemic hospital employees
  1. Tez No: 696899
  2. Yazar: FATİME CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KEYVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19 fobisi, depresyon, tükenmişlik, hastane çalışanları, pandemi, Covid-19 phobia, depression, burnout, hospital workers, pandemic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada COVID-19 fobisinin depresyon ve tükenmişlik değişkenleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Ek olarak çeşitli sosyodemografik değişkenlere göre COVID-19 fobisi, depresyon ve tükenmişlik düzeylerinin nasıl etkilendiği incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini İstanbul' da özel bir hastanede çalışan 184 kişi oluşturmaktadır. Katılımcıların 145' i kadın, 39' u ise erkektir. Çalışmada, Koronavirüs-19 Fobisi Ölçeği (CP19-S), Beck Depresyon Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve sosyodemografik verilerin yer aldığı sosyodemografik veri formu kullanılmıştır. Çalışmanın analizinde T-testi, tek yönlü varyans (ANOVA), Pearson Korelasyon analizi, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda koronavirüs-19 fobisi ölçeğinin her bir alt boyutu (psikolojik, somatik, sosyal, ekonomik) ile depresyon arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki elde edilmiştir. Koronavirüs-19 fobisi ölçeği ile tükenmişlik alt boyutlarından olan; duygusal tükenme ve duyarsızlaşma puanları arasında pozitif ilişki, psikolojik alt boyut ile duygusal tükenme ve duyarsızlaşma puanları arasında pozitif ilişki, somatik alt boyut ile duygusal tükenme ve duyarsızlaşma puanları arasında pozitif ilişki, sosyal alt boyut ile duygusal tükenme ve duyarsızlaşma puanları arasında pozitif ilişki, ekonomik alt boyut ile duygusal tükenme puanları arasında pozitif ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between depression and burnout variables of COVID-19 phobia was examined. In addition, it was examined how COVID-19 phobia, depression and burnout levels were affected according to various sociodemographic variables. The sample of the study consists of 184 people working in a private hospital in Istanbul. 145 of the participants are women and 39 are men. The Turkish validity and reliability of the scales used in the study have been proven. Sociodemographic data form including Coronavirus-19 Phobia Scale (CP19-S), Beck Depression Scale, Maslach Burnout Scale and sociodemographic data were used in the study. In the analysis of the study, T-test, one-way variance (ANOVA), Pearson Correlation analysis, Multiple Linear Regression Analysis were used. As a result of the research, a positive and significant relationship was obtained between each sub-dimension of the coronavirus-19 phobia scale (psychological, somatic, social, economic) and depression. Coronavirus-19 phobia scale and burnout sub-dimensions; Positive relationship between emotional exhaustion and depersonalization scores, positive relationship between psychological sub-dimension and emotional exhaustion and depersonalization scores, positive relationship between somatic sub-dimension and emotional exhaustion and depersonalization scores, positive relationship between social sub-dimension and emotional exhaustion and depersonalization scores, economic sub-dimension a positive relationship was found between the dimension and emotional exhaustion scores.