BIST gelişen işletmeler piyasasında işlem gören firmaların finansal performans analizi
- Tez No: 696988
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP ALİ KÜÇÜKÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Halka arz, Gelişen İşletmeler Piyasası, KOBİ, Finansal performans, KOBİ borsası, Public offering, Emerging Business Market, SME, Financial performance, SME Stock Exchange
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Finans Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Borsa İstanbul'da halka arz edilen KOBİ'lerin halka arz öncesi finansal performansı ile halka arz sonrası finansal performanslarının kıyaslanması ve halka arz sonrası finansal performansta ne yönde bir değişiklik olduğunun tespit edilmesi, araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmanın kapsamını ise 31.07.2020 tarihi itibarıyla hisseleri GİP nezdinde işlem gören ve verilerine erişilen 11 şirket oluşturmaktadır. Halka arz öncesi dönem, halka arzın gerçekleştiği hesap döneminden önceki son 2 dönem olarak, halka arz sonrası dönem ise halka arzın gerçekleştiği hesap döneminden sonraki yılsonu ile 2019 yılsonuna kadar olan dönem olarak dikkate alınmıştır. Sonuç itibarıyla her şirket için halka arz tarihine göre farklı olmakla birlikte ortalama 9 yıllık bir analiz gerçekleştirilmiştir. Araştırmada finansal performans ölçütü olarak aktif kârlılığı, özkaynak kârlılığı ve net kâr marjı rasyosu, likidite oranı ile nakit oranı, finansal kaldıraç ve borç / öz sermaye oranları, alacak devir hızı ve stok devir hızı olmak üzere toplam 9 rasyo dikkate alınmıştır. Şirketlerin halka arz öncesi finansal verileri ile halka arz sonrası finansal performansı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın tespitinde parametrik ve parametrik olmayan testlerden faydalanılmıştır. Bu çerçevede bağımlı örneklem t-testi ve Wilcoxon işaretli sıralar testi gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda, verileri analiz edilen 11 şirketin halka arz sonrası dönemde yalnızca nakit oranındaki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Diğer yandan araştırma kapsamındaki şirketlerin çoğunluğunun halka arz sonrası kârlılık performansında olumsuz gelişim tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to compare the financial performance of SMEs before the public offering and their financial performance after the public offering, and to determine the change in the financial performance after the public offering. As of 31.07.2020, the scope of the research consists of 11 companies whose shares are traded before ECM and whose data are accessed. The pre-public offering period is taken into account as the last 2 periods before the accounting period in which the public offering takes place, and the period after the public offering is the period between the end of the year after the public offering and the end of 2019. As a result, an analysis of an average of 9 years was carried out for each company, although it differs according to the public offering date. In the research, a total of 9 ratios were taken into account as financial performance criteria: return on assets, return on equity and net profit margin ratio, liquidity ratio and cash ratio, financial leverage and debt / equity ratios, receivable turnover rate and stock turnover rate. Parametric and non-parametric tests were used to determine a statistically significant difference between the financial data of the companies before the public offering and their financial performance after the public offering. In this framework, dependent sample t-test and Wilcoxon signed ranks test were conducted. As a result of the research, only the change in cash ratio in the post-public offering period of 11 companies whose data were analyzed was found to be statistically significant. On the other hand, a negative development was observed in the post-public offering profitability performance of most of the companies within the scope of the research.