Küresel iklim değişikliği ve göç
Global climate change and migration
  1. Tez No: 697087
  2. Yazar: ESMA SEDA KAVALALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR DEVELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel bozulma kaynaklı göç, çevresel göçmenler, göç, küresel iklim değişikliği, yerinden edilme, Environmental migrants, displacement, global climate change, migration, migration caused by environmental degradation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Küreselleşen dünya ile birlikte göç olgusunun hızlanması ve farklılaşması, uluslararası sosyal politika disiplininde yeni tartışmaları beraberinde getirmektedir. Bu tartışmalar, günümüzün en çok konuşulan küresel krizi olan iklim değişikliği ve beraberinde getirdiği çevresel bozulmaların sebep olduğu göç hareketlerini ve bu sebeple göç etmek zorunda kalan insanları da kapsamaya başlamaktadır. İklim değişikliği kaynaklı göç hareketlerinin, küresel ölçekte etkilediği insan sayısı düşünülecek olursa, hayati önem taşıdığı ortadadır. Bu kadar önemli bir fenomen ile ilgili ise küresel ölçekte son yıllarda çok sayıda rapor, makale vs. yazılmasına rağmen, yaygın olarak bu konuda veri eksikliği olduğu kabul edilmektedir. Özellikle ulusal literatürümüzde ve sosyal politika kapsamında yeterli araştırmanın bulunmadığının keşfedilmesi bu çalışmanın yapılması fikrini ortaya çıkarmıştır. Bu araştırmanın, literatürdeki söz konusu eksikliğin giderilmesi, gelecekte yapılacak çalışmalara kaynaklık etmesi ve iklim değişikliği ele alınırken artık insan hareketliliğinden de söz edilmesi gerekliliğine vurgu noktasında oldukça önem taşıdığı düşünülmektedir. Küresel iklim değişikliği ve buna bağlı olarak yaşanan göç hareketleri arasındaki ilişkiyi doğru anlayabilmek, gelecekti göç akışlarını tahmin etmek ve buna göre düzenlemeler yapıp, politikalar üretebilmek bağlamında politika yapıcılar için elzemdir.
Özet (Çeviri)
The acceleration and differentiation of the phenomenon of migration cause new discussions in the discipline of international social policy with the globalizing world. These discussions have started covering the migration movements caused by climate change, that is most discussed case of global crises today, and the environmental deterioration which is the reason of people who have to emigrate. Considering the number of people affected by migration movements caused by climate change on a global scale, it is clear that it has vital importance. Although a large number of reports, articles, etc. on a global scale related to such an important phenomenon have been written recently, it is widely accepted that there is a lack of data on this issue. In particular, the discovery that there is not enough research in our national literature and in the context of social policy has led to the idea of conducting this study. This research will be very useful in terms of eliminating the deficiency in the literature, being a source for future studies, and emphasizing the necessity of mentioning human mobility when dealing with climate change. Decisively understanding the relationship between global climate change and its migration movements is essential for policymakers in the context of predicting future migration flows and making arrangements and producing policies accordingly.