Sınır yönetiminde küresel iklim değişikliğinin etkisi ve iklimsel göç
The effect of global climate change on border management and climate migration
  1. Tez No: 757768
  2. Yazar: AYŞE NUR BALCILAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN TOPRAK KARAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sınır Yönetimi, Deniz Seviyesinin Yükselmesi, Taşkınlar, İklimsel Göç Krizi, Yaşam Kalitesi, Küresel Ortaklık, Bütünleşik Kıyı Yönetimi, Border Management, Sea Level Rising, Floods, Climate Migration Crisis, Quality of Life, Global Partnership, Integrated Coastal Management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Küresel iklim değişikliği tüm dünyada dikkat çeken siyasal, ekonomik ve toplumsal bir krize dönüşmüş olsa da kişilerin ve devletlerin iklim krizinin en önemli sonuçlarından biri olacak olan iklim göçüne nasıl tepki vereceklerine dair çok az çalışma bulunmaktadır. Güvenlik kavramının yeni boyutlar kazandığı günümüzde bu değişimlerin sınır yönetimi açısından hâlihazırda nasıl yorumlandığı ve gelecekte nasıl yorumlanacağı, bireysel ve devletler düzeyinde nasıl yankı bulacağı ve politikalar üretileceği konusu önem taşımaktadır. Bu soruları araştırmayı amaçlayan çalışmamızda nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nicel yöntem kullanılarak yaptığımız araştırmanın sonucunda; iklim mültecilerini gerçekçi tehdit olarak algılama düzeyinde tehlikeli dünya görüşü, iklim değişikliği kaygı düzeyi ve sosyal baskınlık yöneliminin pozitif yönde etkili olduğu saptanmıştır. İklim yardım politikalarına destek verilmesini, iklim mültecilerini gerçekçi tehdit olarak algılama düzeyi ve rekabetçi dünya görüşünün negatif yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte sembolik tehdidi ifade eden gurup içi normların ve geleneklerin ihlal edilmesi ile ilgili endişeler araştırmamızın sonucuna göre iklim mültecileri açısından iklim yardım politikaları ve iklim mültecilerinin kabulüne etkisi anlamlı değildir. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak iklim değişikliği ile ilişkili alanlarda uzman akademisyenlerle yarı yapılandırılmış mülakat yapılmış ve analiz edilmiştir. Yapılan görüşmeler neticesinde, Türkiye açısından bu riskin farkındalığında geliştirilen senaryolar üzerinden bir gelecek sorgulaması ve bütünleşik risk analizi oluşturulması gerektiği sonucuna varılmıştır. İklim değişikliği nedeniyle göç etmek zorunda kalacak milyonlarca kişi için yeni sınır duvarları örmek ya da sınırları silahlandırmak iklim adaleti açısından soru işaretleri barındıran ve aynı zamanda bu krizi çözmede başarısız olması beklenen bir yöntemdir. Bu bağlamda uluslararası işbirliği ile sürdürülebilir çözümler aranması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Even though the global climate is going to an educational, economic and crisis from the whole system, it will be one of the reasons how states will react to the climate, which will be one of the most important of the climate crisis. In the content of new generations of the security issue, how to interpret and interpret the judgment regarding the use of these tools, how to review hardware and states, and care about the subject to be reviewed. Find has been used in education with a good educational method in the education of courses. As a result of our research using the quantitative method; It was determined that dangerous world view, climate change anxiety level and social dominance orientation were positively effective in perceiving climate refugees as a realistic threat. It has been concluded that the level of perception of climate refugees as a realistic threat and competitive worldview negatively affect the support for climate aid policies. However, according to the results of our research, the effects of the concerns about the violation of in-group norms and traditions expressing the symbolic threat are not significant for climate aid policies and the acceptance of climate refugees. Using the qualitative research method, semi-structured interviews were conducted and analyzed with academicians who are experts in the fields related to climate change. As a result of the interviews, it was concluded that a future inquiry and an integrated risk analysis should be created through the scenarios developed in the awareness of this risk for Turkey. Building new border walls or arming the borders for millions of people who will have to migrate due to climate change is a method that raises questions in terms of climate justice and is expected to fail in solving this crisis. In this context, sustainable solutions should be sought with international cooperation.