Küresel iklim krizi ve zorunlu göç: Bir sistematik literatür taraması
Global climate crisis and forced migration: A systematic literature review
- Tez No: 817521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUNİSE TUBA AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, İklim göçmeni, İklim politikaları, Adaptasyon stratejileri, İklim adalet, Climate change, Climate migrant, Climate policies, Adaptation strategies, Climate justice
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu sistemik literatür taraması, küresel iklim krizi ile zorunlu göç arasındaki ilişkiyi ele almaktadır. Küresel iklim değişikliği, dünya genelindeki iklim sistemlerinin bozulması ve aşırı hava olaylarının artması gibi sonuçlara yol açan bir tehdittir. Bu değişiklikler, insanların yaşam koşullarını etkileyerek kaçınılmaz göç olaylarını tetiklemektedir. Bu çalışma, küresel iklim krizinin zorunlu göç üzerindeki etkilerini anlamak amacıyla mevcut bilimsel literatürü sistematik olarak incelemiştir. Tarama sonucunda, iklim değişikliğinin zorunlu göçü tetikleyen faktörlerin var olduğu tespit edilmiştir. İklim değişikliği, zorunlu göç üzerinde çeşitli etkilere sahip olmaktadır. Bu etkiler arasında doğal afetlerin frekans ve yoğunluğunda artış, tarımsal kaynakların degradasyonu ve gıda güvenliği sorunları, sosyal ve siyasi istikrarsızlık gibi faktörler yer almaktadır. Bu etkiler, insanların yerleşim alanlarının tahrip olması, tarımsal faaliyetlerin bozulması, ekonomik zorluklar ve toplumsal çatışmalar gibi sonuçlara yol açarak zorunlu göç olaylarını tetiklemektedir. Dolayısıyla, iklim değişikliği küresel düzeyde zorunlu göçü etkileyen karmaşık bir faktörler ağı olarak değerlendirilmektedir. Bu araştırma, küresel iklim krizi, kalkınma ile zorunlu göç arasındaki ilişkinin anlaşılmasına katkı sağlamakta ve bu alanda ileriye dönük politika ve eylemler için bir temel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This systematic literature review addresses the relationship between the global climate crisis and forced migration. Global climate change poses a threat that results in the disruption of climate systems worldwide and an increase in extreme weather events. These changes impact people's living conditions and trigger inevitable migration events. The aim of this study was to systematically review the existing scientific literature to understand the effects of the global climate crisis on forced migration. The review revealed the presence of factors triggered by climate change that contribute to forced migration. Climate change has various impacts on forced migration. These impacts include an increase in the frequency and intensity of natural disasters, degradation of agricultural resources and food security issues, and factors such as social and political instability. These effects lead to the destruction of people's habitats, disruption of agricultural activities, economic hardships, and social conflicts, triggering incidents of forced migration. Therefore, climate change is regarded as a complex web of factors that influence forced migration on a global scale. This research contributes to the understanding of the relationship between the global climate crisis, development and forced migration and provides a basis for future policy and action in this area.