Üniversite eğitiminde çevrimiçi sınav: Öğrencilerin görüş ve tutumları
Online examination in university education: Students' opinions and attitudes
  1. Tez No: 697280
  2. Yazar: GAMZE YETGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜRŞAT ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, çevrimiçi değerlendirme, çevrimiçi sınav, Distance education, online assessment, online exam
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı bölümlerde okuyan üniversite öğrencilerinin çevrimiçi sınava yönelik tutum ve görüşlerinin belirlenmesidir. Çalışma 2019- 2020 güz döneminde, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesinde öğrenim gören Matematik, Fizik, Okulöncesi, Sosyal Bilgiler ve Sınıf öğretmenliği bölümünden öğrenciler ile yapılmıştır. Bu çalışma üniversite öğrencilerinin çevrimiçi sınava yönelik tutum ve görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılan nitel ve nicel verilerin bulunduğu karma yöntem çalışmasıdır. Öğrencilerin çevrimiçi sınava yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla Yılmaz (2016)'ın geliştirdiği“Çevrimiçi Sınav Görüş Anketi”kullanılmıştır. Ölçek 17 maddeden oluşan 5'li likert tipi bir ölçektir. Bu ölçek 108 öğrenci tarafından cevaplandırılmıştır. Veriler SPSS 21 programında analiz edilmiş olup, verilerin analizinde frekans, ortalama ve T testi kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin çevrimiçi sınava yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan Çevrimiçi Sınava Yönelik Öğrenci Görüşme Formu kullanılmıştır. Görüşme 22 öğrenci ile yüz yüze gerçekleştirilmiş olup nitel verilerin analizinde ATLAS.ti 9 programı kullanılmıştır. Nitel verilerin analizi için temalar ve kodlar oluşturulmuş ve detaylı bir şekilde betimsel ve içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda ölçeğe katılan öğrencilerin genel olarak kararsız ve biraz olumlu oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin cinsiyet, bölüm, yaş, çevrimiçi sınav deneyimleri ve çevrimiçi sınava katılınan araç (bilgisayar, telefon) faktörleri açısından çevrimiçi sınava yönelik tutumlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Bundan farklı olarak öğrencilerin çevrimiçi sınava yönelik görüşleri; duygusal boyut (1), çevrimiçi sınav sistemi (2), teknik faktörler (3), bireysel farklılıklar (4), ders karakteristiği (5), test karakteristiği (6) ve çevrimiçi sınavın etkileri (7) alt faktörleri ile incelenmiştir. Nitel veriler sonucunda çevrimiçi sınav deneyimi olan öğrencilerin, günlük hayatta bilgisayar kullanan öğrencilerin ve karakter olarak rahat olan öğrencilerin çevrimiçi sınav konusunda daha rahat olduğu ancak daha önce bilgisayarla ilgili problem yaşayan öğrencilerin daha stresli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna ek olarak öğrencilerin çevrimiçi sınavda klavye kullanımından dolayı açık uçlu soruları çok fazla tercih etmediği genellikle çoktan seçmeli(test) yöntemini tercih ettiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmanı nicel ve nitel bulgularının tamamı bulgular ve sonuç kısmında yorumlanarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the attitudes and opinions of university students studying in different departments towards the online exam. The study was conducted with students from the Department of Mathematics, Physics, Preschool, Social Studies and Classroom Teaching at Dokuz Eylül University Buca Education Faculty in the fall semester of 2019-2020. This study is a mixed method study with qualitative and quantitative data to determine the attitudes and opinions of university students towards the online exam. The“Online Exam Opinion Questionnaire”developed by Yılmaz (2016) was used to determine students' attitudes towards the online exam. The scale is a 5-point Likert-type scale consisting of 17 items. This scale was answered by 108 students. The data were analyzed in SPSS 21 program and frequency, mean and T test were used in the analysis of the data. In addition, the Student Interview Form for the Online Exam, prepared by the researcher, was used to determine the opinions of the students about the online exam. The interview was conducted face-to-face with 22 students and the ATLAS.ti 9 program was used in the analysis of qualitative data. For the analysis of qualitative data, themes and codes were created and analyzed in detail with descriptive and content analysis methods. As a result of the research, it was concluded that the students who participated in the scale were generally undecided and somewhat positive. There was no statistically significant difference in the attitudes of the students participating in the study towards the online exam in terms of gender, department, age, online exam experience and the factors of the tool (computer, phone) participated in the online exam. Different from this, students' opinions about the online exam; emotional dimension (1), online exam system (2), technical factors (3), individual differences (4), course characteristic (5), test characteristic (6) and effects of online exam (7) sub-factors. As a result of the qualitative data, it was concluded that students who have online exam experience, students who use computers in daily life and students who are comfortable in character are more comfortable with online exams, but students who have had problems with computers before are more stressed. In addition, it was concluded that the students did not prefer open-ended questions much because of the keyboard use in the online exam, and generally preferred the multiple choice (test) method. All of the quantitative and qualitative findings of the research are given in the findings and conclusion section.