EFL teachers' perspectives on the English textbooks of the adopted self learning program in Northern Syria
EFL İngilizce öğretmenlerinin Kuzey Suriye'de uygulanan kendi kendine öğrenme programı ders kitapları hakkında bakış açıları
  1. Tez No: 697286
  2. Yazar: ALAA EDDIN ALNAJJAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH CİNKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uygulanan SLP'nın (Kendi Kendine Eğitim Programı), eğitimden mahrum kalmış öğrenciler, Acil Durumlarda Eğitim (EiE), Ders kitabı, değerlendirme, yerinden edilmiş kişler, The Adopted Self Learning Program (SLP), dropped out students, Education in Emergency (EiE), textbooks, evaluation, displacements
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı Kuzey Suriye'de uygulanan Oto Öğrenme programının ders kitapları okutan öğretmenlerinin yaklaşımları ve bakış açıları incelemek ve öğrenme ortamlarında bu müfredatın etkililiğini ve uygunluğunu değerlendirmek için İngilizce ders kitaplarını araştırmaktır. Ayrıca, Suriye'deki kriz bağlamını ve devam eden çatışmalar sonuçlandırılan emniyetsizliğin dolayı yaşam sektörlerinin çoğu etkilendiğini ve normal hayatın zor bir hayata dönüştüğünü açık ve ne bir şekilde görünmektedir. Bunun yanı sıra, tekrarlayan göçmenlik ve yerinden edilme durumları, kötü ekonomik durumları, insanların psikososyal sorunlar, eğitimden mahrum çocukların ve engelli çocukların sayısının artması vb. durumlar doğmaktadır. İngilizce öğretmenleri öğretim bağlamını ve öğrencilerin eğitim düzeylerini aynı zamanda hangi kaynakların daha uygun ve etkili olduğunu daha iyi bildikleri için onları dahil ederek görüşlerini sağlamak ve ders kitapları hakkında güncel bir değerlendirme elde etmektir, bu araştırmada daha kapsamlı bir genel bakış elde etmek için temelde Kendi Kendine Öğrenme Programın (KKÖP) müfredatına, özellikle de İngilizce ders kitaplarına odaklanmış, hem UNRWA hem de UNICEF tarafından akredite edilen bu müfredatın destekleyici resmi olmayan müfredat olarak dikkate alınarak faydalı sonuçlar elde edilmesine yönelik çalışılmıştır. Bu araştırmada karma yöntem izlenerek bulguların farklı veri toplama araçlarından nicel ve nitel veriler elde edilmiştir. Ankette net veriler elde etmek amacıyla, Yapancı Dil Olarak İngilizce ders kitaplarının çeşitli açılarını kapsayan beş yapılandırılmış boyuta dağıtılmış; düzen ve tasarım, ders kitabının amaçları, öğretim yöntemleri ve etkinlikleri, dil becerileri ve 49 madde düzenlenmiştir. Ele alınan katılımcılarla ilgili üç demografik değişken bulunmaktadır; cinsiyet, nitelik ve İngilizce öğretme deneyimi. Veri toplama aracı beş açık uçlu soru ile yapılan görüşmelerden elde edilen nitel verilere odaklanmış ve Suriye'de bulunan toplam 106 EFL öğretmeni tarafından yanıt verilmiştir; 43 kadın (% 41) ve 63 erkek (% 59) ile 5 ayrı görüşme yapılmış. Bulgular, EFL öğretmenlerinin bakış açılarına dayalı olarak, uygulanan SLP İngilizce ders kitapları, informal eğitim olarak kriz bağlamında öğrencilere uygun ve potansiyel olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The current study aims to investigate the perspectives of the EFL teachers who teach the adopted Self Learning Program (SLP) English Textbooks in North-west Syria through evaluating the English textbooks to show the effectiveness and suitability of this curriculum in non-formal education settings. In addition, this study considers the crisis context in Syria; it is clear that during conflict status, the normal life is not the same as most of the life sectors get affected as a result of insecurity, recurrent displacement, poor economic condition, psychosocial problems among people, increasing rate of dropping out from schools, disabilities. So, to get an actual evaluation of the English textbooks, EFL teachers were engaged in providing their viewpoints because they recognize the context of teaching and the students' educational levels, which means that they know better which resources are more suitable and effective. The study fundamentally focused more on the SLP curriculum, specifically the English textbooks, to get a more comprehensive overview that can support getting useful conclusions considering that both UNRWA and UNICEF accredit the SLP curriculum as a supportive non-formal curriculum. In the current study, a mixed method was used, in which the findings were obtained from different quantitative and qualitative data collection tools. The questionnaire has 49 items distributed into five structured dimensions covering various angles of EFL textbooks avoiding any overlapping to get clear data which are the following; layout and design, the objectives of the textbook, teaching methods and activities, language skills. There were also three demographic variables that are related to participants were considered in the questionnaire; sex, qualification, and teaching experience of the English language. The second tool focused on the qualitative data that was obtained from interviews through five open-ended questions. The present research got a total of respondents from 106 EFL teachers who are all in Syria; 43 females and 63 males, as well as five separate interviews. The study's findings revealed that based on EFL teachers' perspectives which were obtained from the questionnaires and interviews that over 60% as an average of EFL teachers assured the adapted SLP English textbooks are applicable include a clear sequence of English units that fit children's needs in crisis contexts.