Moroccan EFL teachers' perceptions on the English textbook 'Outlook': A constructivist-based approach
Faslı EFL öğretmenlerinin İngilizce ders kitabı 'Outlook' hakkındaki algıları: Yapılandırmacı tabanlı bir yaklaşım
  1. Tez No: 936722
  2. Yazar: LAMYAE AMCHICH
  3. Danışmanlar: PROF. SAEED MEHRPOUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacılık, Faslı Öğretmenler, Perspektifler, İngilizce Ders Kitabı, Constructivism, Moroccan Teachers, Perspectives, English Textbook
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Ders kitapları, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini şekillendirmede önemli bir rol oynar ve hem öğretmenlere hem de öğrencilere içerik, etkinlik ve destek sağlayarak eğitimde temel bir kaynak görevi görür. Bu bağlamda, bu çalışma, Faslı yabancı dil öğretmenlerinin yapılandırmacı ilkelere dayanan“Outlook”ders kitabının içeriği ve etkinliklerine ilişkin bakış açılarını araştırmayı ve öğretmenlerin Fas'ta gelecekteki İngilizce ders kitaplarına ilişkin beklentilerini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için araştırmada öğretmenlerin bakış açılarına ilişkin daha derin bir anlayış oluşturmak amacıyla karma yöntem yaklaşımı kullanılmıştır. Al-Abdulkareem ve Hentschke'nin (2014) anketi 101 öğretmenden nicel veri toplamak için kullanıldı. Anket uyarlandı ve öğretmenlerin gelecekteki İngilizce ders kitaplarına ilişkin beklentilerini araştırmak amacıyla açık uçlu bir soru eklendi. Bu ekstra soruya 21 katılımcı tarafından yanıt verildi. Nitel veriler ise 10 öğretmenle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Veriler toplanıp analiz edildikten sonra“Outlook”içeriğinin güncel olmadığı ve aktif öğrenmeyi teşvik eden unsurlardan yoksun olduğu ortaya çıktı. Etkinlikler öğrencileri etkileşime yönlendirir ancak işbirlikçi öğrenmeyi içerecek şekilde çeşitlilik göstermez ve gerçek yaşam durumlarını yansıtmaz. Ancak ders kitabındaki etkinliklerin öğrencilerin önceki bilgilerini bir ölçüde kullanmalarına olanak sağladığı ancak öğrencilere öğrenmeleri üzerinde derinlemesine düşünme fırsatları sağlamadığı da ortaya çıkmıştır. Sonunda katılımcı öğretmenler Fas'ta gelecekte İngilizce ders kitaplarının geliştirilmesi için bazı değerli önerilerde bulundular.
Özet (Çeviri)
Textbooks play a significant role in shaping students' learning experiences and serve as a foundational resource in education by providing content, activities, and support for both teachers and students. Within this context, this study seeks to investigate Moroccan EFL teachers' perspectives on the content and the activities of“Outlook”textbook based on constructivist principles and explore teachers' expectations for future English textbooks in Morocco. To fulfill this purpose, the research employed a mixed-method approach to form a deeper understanding of teachers' perspectives. Al-Abdulkareem and Hentschke's (2014) questionnaire was used to collect quantitative data from 101 teachers. The questionnaire was adapted, and an open-ended question was added to it to inquire about teachers' expectations for future English textbooks. This extra question was responded to by 21 participants. As for the qualitative data, it was collected by conducting semi-structured interviews with 10 teachers. After the data was collected and analyzed, it was revealed that the content of“Outlook”is outdated and lacks elements that stimulate active learning. Activities lead learners to interact, but they are not varied to include cooperative learning and do not reflect real-life situations. However, it was also disclosed that activities in the textbook allow learners to use their previous knowledge to some extent but fail to provide opportunities for learners to reflect on their learning. Eventually, the participating teachers provided some valuable suggestions for the improvement of future English textbooks in Morocco.