Nurettin Topçu'da din ve ahlak eğitimi
Religious and moral education at Nurettin Topçu
- Tez No: 697705
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ KEYİFLİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Eğitim, Din, Ahlak, İlim, Education, Religion, Morality, Science
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma Türkiye'nin son dönemde yetiştirdiği önemli mütefekkirlerinden olan Nurettin Topçu'nun genel olarak eğitime özelde ise din ve ahlak eğitimine dair düşüncelerinin neler olduğunu ortaya koymak amacındadır. Hedeflere ulaşmak için din, ahlak ve eğitimin tanımları ve çerçeveleri belirlenirken Nurettin Topçu'nun bu kavramlardan ne anladığı betimlenerek özellikle bunlara ilişkin görüşleri yorumlanmıştır. Topçu'nun din ve ahlak eğitimine dair görüşlerini ele alırken Türkiye'nin Maarif Davası adlı eserini eksen almayı tercih ettik. Topçu'nun maarife dair düşüncelerinin özeti niteliğindeki bu eseri başlangıç noktası kabul edip onun din, ahlak, eğitim, öğretmen, hoca, okul gibi kavramlara yüklediği anlamları diğer eserlerinden ve çeşitli yazılarından edindiğimiz kanaatler ile açıklamaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the thoughts of Nurettin Topçu, who is one of the most important intellectuals of Turkey in recent times, generally in education and specifically in religious and moral education area. In order to achieve objectives, after determining the definitions and frameworks of religion, morality and education, Nurettin Topçu's ideas about them were particularly interpreted by describing what he understands from mentioned terms. As discussing Topçu's thoughts on religious and moral education, we choose to take his book“Turkey's Education Case”as the axis. We try to explain the meanings that he attributed to notions such as religion, morality, education, teacher and school with the opinions we gathered from his other works and various writings by taking his book that is a summary of Topçu's thoughts on education as a starting point.