Güneşe karşı koruyucu preparatların formülasyonu ve deriden emilimleri üzerinde çalışmalar
The Formulation and skin permeation studies of sunscreens
- Tez No: 69773
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜEDA HEKİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Güneşten koruyucu ürünler, UV filtreleri, oksibenzon, sulisobenzon, katı yağküreleri, izole insan derisi, in vitro salım, in vitro deriden geçiş, Sunscreens, UV filters, oxybenzone, sulisobenzone, solid lipospheres, isolated human skin, in vitro release, in vitro skin permeation
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kozmetoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
IV ÖZET Güneşten koruyucu ürünler, güneş yanığı, fotoyaşlanma, deri kanseri.ve güneşe bağlı olarak gelişen fotohassasiyet reaksiyonlarına karşı korunmada sıklıkla kullanılmaktadırlar. Her ne kadar bu ürünlerin kullanımları sonucunda görülen irritasyon ve fotoalerji gibi yan etkiler literatürde ayrıntılı olarak yer almaktaysa da, bu ürünlerin topikal uygulanımı sonucu perkütan absorbsiyonlan hakkında çok az bilgi bulunmaktadır. Bu çalışmada amaç, kullanılan taşıyıcıların UV filtrelerin salım ve deriden geçişine etkisinin belirlenmesi ve bu maddelerin salimim azaltacak formülasyonun geliştirilmesidir. Bu amaçla yağlı, y/s ve s/y emülsiyon ve jel tipi olarak belirlenen dört ayrı sıvağdan lipofilik oksibenzon ve hidrofilik sulisobenzonun salım ve deriden geçişi incelenmiştir. Oksibenzonun en fazla salındığı sıvağ vazelin iken sulisobenzonun en fazla salındığı sıvağ hidroksietil selüloz jel olmuştur. Oksibenzon salımı için diğer üç sıvağ arasında fark gözlenmezken, sulisobenzonun s/y ve y/s emülsiyonlarından salımı arasında fark olmadığı fakat en az vazelinden salındığı görülmüştür. Deriden geçiş çalışmaları da aşağı yukarı aynı sırayı izlemiştir. Oksibenzonun deriden geçişi vazelin > y/s >hidroksietil selüloz jel, sulisobenzonun deriden geçişi ise hidroksietil selüloz jel > y/s emülsiyonu > vazelin sırasını izlemiştir. Bu çalışmanın sonucunda oksibenzon ve sulisobenzon için önerilen sıvağ y/s emülsiyonu olup, daha ileri çalışmalar yapılmalıdır. Çalışmada ayrıca bir ön çalışma olarak oksibenzon yüklü katı yağküreleri hazırlanarak, katı yağkürelerinin oksibenzon şahmına etkisi değerlendirilmiştir. Katı yağkürelerinin oksibenzon şahmını belirgin oranda azalttığı görülmüştür. Bu nedenle katı yağkürelerinin oksibenzonun deriden geçişini de azaltacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sunscreens are commonly used to avoid sunburn, photoaging and skin cancer and to minimize various photosensitivities. Though there is extensive literature regarding the local side effects of sunscreen products such as irritation and photoallergy, there exists little information regarding the percutaneous absorption of these agents following topical application. The aim of this study is to determine the effects of the vehicles on the release and permeation of the UV filters and to evaluate a formulation which will decrease the release of these agents. Therefore, the release and permeation of lipophilic oxybenzone and hydrophilic sulisobenzone were investigated from four different vehicles; petrolatum, o/w and w/o emulsions and hydroxyethyl cellulose gel. The vehicle in which oxybenzone has the highest release amount was petrolatum whereas the highest release amount was obtained in hydroxyethyl cellulose gel for sulisobenzone. The difference between the released amounts of oxybenzone in other three vehicles were not significant but the released amount of sulisobenzone was least in petrolatum whereas no significant difference was seen between o/w and w/o emulsions. The results of skin permeation were similar. The order of the permeated amounts from highest to lowest was petrolatum, o/w emulsion, hydroxyethyl cellulose gel respectively for oxybenzone and hydroxyethyl cellulose gel, o/w emulsion and petrolatum respectively for sulisobenzone. As a result of this study, the vehicle suggested for oxybenzone and sulisobenzone is o/w emulsion but further investigations are needed. Oxybenzone loaded solid lipospheres were prepared and the effect of solid lipospheres on the release of oxybenzone was investigated as a preliminary study. Since the incorporation of oxybenzone into solid lipospheres decreased the release of oxybenzone, its percutaneous absorption may also be considered to be decreased.