The use of blockchain technology in public administration: Implications for Turkey
Kamu yönetiminde blockchain teknolojisinin kullanımı: Türkiye için uygulamaları
- Tez No: 697730
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Blok zinciri, E-Devlet, Teknoloji, Kamu Yönetimi, Türkiye, Blockchain, E-Government, Technology, Public Administration, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışma, Kore Cumhuriyeti, Estonya, Avustralya, Birleşik Krallık ve İsrail'deki kamu yönetiminde akademik literatürü ve mevcut blok zinciri uygulamalarını değerlendirmeyi, bu teknolojinin Türk kamu yönetimi için olası fırsatlarını, zorluklarını ve uygulama alanlarını keşfetmeyi amaçlamaktadır. Ülkelerin seçimi, BM EDGE ve OECD STI Skor Tablosuna dayanmaktadır. Birinci bölümde blockchain teknolojisinin özellikleri ve akademik literatür analiz edilmiştir. Ardından, yukarıda belirtilen ülkelerdeki kamu yönetiminde blok zinciri uygulamalarına ilişkin stratejik belgeler ve örnekler incelenmiştir. Analizlere göre ışığında blok zincirinin Türkiye için potansiyel avantajları, olası uygulama alanları ve Türk kamu yönetiminde blok zinciri uygulamasının zorlukları tespit edilmiştir. Çalışma, Türkiye'nin blockchain teknolojisinin uygulanması için ön aşamada olduğunu göstermektedir. Potansiyel olarak blockchain, tapu eğitimi, oylama, kimlik yönetimi, sağlık, tedarik zinciri yönetimi, enerji, IoT ve kamu maliyesi yönetimi alanlarında Türkiye'de uygulanabilir. Ayrıca ehliyet yenileme veya aşı pasaportu alma gibi bazı e-devlet hizmetleri için de geçerli olabilir. Öte yandan, hassas vatandaş bilgilerinin kalıcı ve değiştirilemez bir şekilde saklanması, mahremiyeti farklı şekillerde tehdit edebilir. Ayrıca bürokratik kültürden dolayı uygulamada o organizasyonel zorluklar yaşanabilmektedir. Bu nedenle uygulama öncesi kullanım alanları detaylı olarak düşünülmelidir. Ülke örnekleri, özellikle ilk dijital para arzı ve dijital para ile ilgili olarak, blok zinciri ve BİT'lerin uygulanması için kavram kanıtı ve pilot çalışmaların Türkiye'de yapılmasının önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the academic literature and current blockchain implementations in public administration in the Republic of Korea, Estonia, Australia, United Kingdom and Israel, to discover possible opportunities, challenges and implementation areas of this technology for Turkish public administration. The selection of the countries is based on the UN EGDI and the OECD STI Scoreboard. In the first part, the features of blockchain technology and the academic literature were analyzed. Then, strategic documents and examples of blockchain implementations in public administration in the above-mentioned countries were examined. According to analyses, the potential advantages of blockchain for Turkey, possible implementation areas, and challenges of blockchain implementation in Turkish public administration were identified. The study suggests that Turkey is in the preliminary stage for the implementation of the blockchain technology. Potentially, blockchain can be implemented in the areas of land registry education, voting, identity management, healthcare, supply chain management, energy, IoT, and public finance management in Turkey. Additionally, it may be applicable to certain e-government services, such as drivers' license renewal or obtaining vaccine passports. On the other hand, the permanent and unalterable storage of sensitive citizen information can threaten privacy in different ways. In addition, there can be organizational challenges in implementation due to the bureaucratic culture. Therefore, usage areas should be considered in detail before implementation. Country examples reveal that conducting proof of concept and pilot studies in Turkey has importance for the implementation of the blockchain and ICTs, especially regarding the initial coin offerings and digital money.