Blok zinciri teknolojisinin kamu sistemlerinde uygulanması
Application of blockchain technology in public systems
  1. Tez No: 944428
  2. Yazar: RAZICAN EVKURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLAZİM İBRAHİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Blok Zincir, Veri Tabanı Sistemi, Dağıtık Kayıt Sistemi, Kripto Para, Dijital Dönüşüm, Blockchain, Database System, Distributed Ledger System, Cryptocurrency, Digital Transformation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, blok zincir teknolojisinin kamu sistemlerinde uygulanabilirliğini ve bu uygulamanın kamu hizmetlerine sağlayabileceği potansiyel katkıları incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Blok zincir, merkeziyetsizlik, şeffaflık, veri güvenliği ve işlem hızını bir araya getiren yenilikçi bir teknoloji olarak, kamu yönetiminde karşılaşılan pek çok soruna çözüm sunma potansiyeline sahiptir. Çalışma, blok zincir teknolojisinin kamu sistemlerinde nasıl kullanılabileceğini değerlendirmek için literatür taraması, örnek olay analizi ve karşılaştırmalı yöntemlere dayanmaktadır. Araştırma sürecinde, blok zincir tabanlı çözümlerin farklı sektörlerde ve sistemlerde sunduğu avantajlar genel hatlarıyla ele alınmıştır. Çalışma, kamu hizmetlerinde şeffaflığın artırılması, yolsuzluğun önlenmesi, veri güvenliğinin sağlanması ve bürokratik süreçlerin sadeleştirilmesi gibi konulara odaklanmıştır. Bunun yanı sıra, teknolojinin uygulanmasında karşılaşılan zorluklar, teknik altyapı eksiklikleri, yasal düzenleme ihtiyaçları ve toplumsal adaptasyon gibi başlıca sorunlar tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, blok zincir teknolojisinin kamu yönetiminde önemli bir dönüşüm yaratma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Ancak, teknolojinin etkili bir şekilde kullanılabilmesi için çok yönlü bir yaklaşım gerekliliği vurgulanmıştır. Bu bağlamda, çalışmanın kamu yönetiminde teknolojik yeniliklerin uygulanabilirliği üzerine yapılacak gelecekteki araştırmalara katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the applicability of blockchain technology in public systems and the potential contributions it could offer to public services. Blockchain, as an innovative technology that combines decentralization, transparency, data security, and transaction speed, has the potential to address many issues faced in public administration. The study is based on literature review, case study analysis, and comparative methods to evaluate how blockchain technology can be utilized in public systems. During the research process, the advantages of blockchain-based solutions in various sectors and systems were broadly examined. The study focused on enhancing transparency in public services, preventing corruption, ensuring data security, and simplifying bureaucratic processes. Additionally, key challenges such as implementation difficulties, technical infrastructure deficiencies, legal regulation requirements, and societal adaptation were identified. The findings indicate that blockchain technology has the potential to create a significant transformation in public administration. However, it has been emphasized that an effective use of this technology requires a multi-stakeholder approach. In this context, the study aims to contribute to future research on the applicability of technological innovations in public administration. .