Örgütsel çekiciliğe ilişkin nitel bir çalışma
A qualitative study on organizational attractivity
  1. Tez No: 697735
  2. Yazar: ÖZKAN ZANCO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERAL BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel çekicilik, örgütsel çekicilikte algılama, nitel araştırma, Organizational attractiveness, perception in organizational attractiveness, qualitative research
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Örgütsel çekicilik bireyin, örgütün çalışabileceği bir yer olarak değerlendirme derecesini yansıtan bir kavram olup, genel olarak kişinin örgüt hakkındaki pozitif yönlü duyuşsal izlenimi olarak tanımlanmaktadır. Pozitif etki uyandıran örgütsel çekicilik kavramı bireyde hoşlanma gibi duygular oluşturmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde görev yapan akademisyenlerin örgütsel çekicilik ile ilgili görüşlerini ortaya koymaktadır. Çalışma nicel araştırma yöntemlerine göre hazırlanmış, fenomenolojik desen tercih edilmiştir. Amaç doğrultusunda hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme soruları, amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan maksimum çeşitlilik örneklemesi yöntemine göre belirlenmiş, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde görev yapan 12 akademisyene uygulanmıştır. Görüşmeler, 2021 yılı Ocak ve Şubat aylarında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre temalar belirlenmiş ve betimsel analiz tekniğine göre doğrudan alıntılar yapılmıştır. Araştırma sonucunda,“örgütsel çekicilik, örgütü çekici kılan unsurlar, başka kurumlara göre kurumun çekicilik anlamındaki üstünlükleri, örgütün çekiciliğinin birey açısından önemi, bir örgütün çekiciliğini zayıflatan hususlar”gibi temel temalara ulaşılmıştır. Katılımcıların; örgütsel çekiciliğe ilişkin örgütün cazip olması, çalışılabilir olması, örgütü çekici kılan unsurlara ilişkin, sosyal yönden örgüte karşı sempatinin olması, sürekli kendinizi yenileyebiliyor olmanız, çalışılan örgütü çekici kılan unsurlara ilişkin, geçirdiğimiz zamanı tamamen kendimiz değerlendiriyoruz. Hayatınızı düzene koyma şansınız var. Çalışmalarınızın ödüllendirilmesi başka kurumlara göre kurumun çekicilik anlamındaki üstünlüklerine ilişkin, bağımsızlık ön planda, istediğiniz yoğunlukta çalışabiliyorsanız, örgütün çekiciliğini etkileyen unsurlara ilişkin, dışarı ile daha çok uyum sağlamaya çalışırız. İçerdeyken bütünleşme ararız, işinize daha rahat konsantre oluyorsanız; bu sizin veriminizi de etkiliyor, örgütün çekiciliğinin birey açısından önemine ilişkin, örgütte ne kadar verimliyseniz, mutlusunuz işinizi o kadar iyi yapıyorsunuz, örgütü diğer örgütlere kıyasla değerlendirince burası daha cazip gelmeye çalıştığım kurumun daha iyi olmasını isterim. Bir örgütün çekiciliğini zayıflatan hususlara ilişkin, çok kaliteli kişilerin olmasını beklediğiniz kadrolarda, pozisyonlarda hak etmeyen kişilerin olduğunu görmek, ast üst arasındaki iletişimsizlik, çalışılan örgütün çekiciliğini zayıflatan hususlara ilişkin, şehirle bağlantının kopuk olması, okulun şehir merkezine uzak olması, gibi ifadeler kullandıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Organizational attractiveness is a concept that reflects the degree of evaluation of the organization as a place where the organization can work, and it is generally defined as the positive affective impression of the person about the organization. The concept of organizational attractiveness, which has a positive effect, creates feelings such as liking in the individual. The main purpose of this study is to reveal the views of academicians working at Burdur Mehmet Akif Ersoy University on organizational attractiveness. The study was prepared according to quantitative research methods and phenomenological design was preferred. Semi-structured interview questions prepared in line with the purpose were determined according to the maximum diversity sampling method, which is one of the purposeful sampling methods, and applied to 12 academicians working at Burdur Mehmet Akif Ersoy University. The interviews were held in January and February 2021. The obtained data were analyzed with descriptive analysis technique. Themes were determined according to the research findings and direct quotations were made according to the descriptive analysis technique. As a result of the research, basic themes such as“organizational attractiveness, the elements that make the organization attractive, the advantages of the institution in terms of attractiveness compared to other institutions, the importance of the attractiveness of the organization for the individual, the issues that weaken the attractiveness of an organization”have been reached. Participants; We evaluate the time we spend on our own regarding organizational attractiveness, the attractiveness of the organization, its workability, the factors that make the organization attractive, the social sympathy towards the organization, the ability to constantly renew yourself, the factors that make the organization attractive. You have a chance to put your life in order. Rewarding your work is related to the advantages of the institution in terms of attractiveness compared to other institutions. We seek integration while inside, if you concentrate on your work more easily; this affects your efficiency as well, it is about the importance of the attractiveness of the organization for the individual, the more efficient you are in the organization, the happier you are, the better you do your job, when I evaluate the organization compared to other organizations, I would like the institution that I try to be more attractive to be better. It has been observed that they use expressions such as seeing that there are undeserved people in positions and positions that you expect to have very qualified people, miscommunication between subordinates, disconnected from the city, and the school being far from the city center, regarding the issues that weaken the attractiveness of the organization.