Adeziv kapsülit tanılı hastalarda ultrason eşliğinde supraskapular blok ve intraartiküler kortikosteroid enjeksiyonunun etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of suprascapular block and intra-articular corticosteroid injection under ultrasound guidance in patients with adhesive capsulitis
  1. Tez No: 697792
  2. Yazar: MELEK DİDEM ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇALIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Omuz, Adeziv kapsülit, Ultrasonografi, İntraartiküler enjeksiyon, Supraskapular sinir bloğu, Shoulder, adhesive capsulitis, ultrasonography, intra-articular injection, suprascapular nerve block
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Giriş ve Amaç: Adeziv kapsülit (AK) tedavisinde, ultrasonografi (USG) eşliğinde çeşitli omuz enjeksiyonları uygulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, AK'si olan hastalarda USG eşliğinde glenohumeral ekleme intra-artiküler kortikosteroid (İAK) enjeksiyonu, supraskapular sinir blokajı (SSB) ve her iki enjeksiyonun kombine uygulamasının omuz ağrı ve fonksiyonu üzerine etkilerini karşılaştırmaktı. Gereç ve Yöntem: Randomize, prospektif, çift kör olarak tasarlanan bu çalışmaya, Nisan 2018 - Ağustos 2021 tarihleri arasında AK'si olan 72 hasta dahil edildi. Hastalar randomize olarak üç gruba ayrıldı: İAK enjeksiyonu (Grup 1), SSB enjeksiyonu (Grup 2) ve İAK+SSB enjeksiyonları (Grup 3). Tüm enjeksiyonlar USG eşliğinde uygulandı. Tüm hastalara enjeksiyon sonrası 10 seans fizyoterapist gözetiminde egzersiz programı uygulandı ve ardından ev egzersiz programı önerildi. Tüm hastalar tedavi öncesi ve tedavi sonrası 2. hafta ve 8. hafta değerlendirildi. Primer sonuç ölçütü olarak Kol, Omuz ve El Sorunları Hızlı Anketi [The short version of the disabilities of arm, shoulder and hand (DASH) questionnaire; QuickDASH]; sekonder sonuç ölçütleri olarak ağrı (istirahat, hareket ve gece) için üç vizüel analog skala (VAS) ve fonksiyon için omuzun aktif ve pasif eklem hareket açıklığı ölçümleri kullanıldı. Bulgular: Gruplardaki başlangıç demografik ve hastalık ile ilişkili klinik bulgular, ağrı süresi hariç (Grup 1, 5,75 ± 3,66 ay; Grup 2, 7,13 ± 7,42 ay ve Grup 3, 11,54 ± 9,2 ay; p=0,025) birbirine benzerdi. Tedavi öncesi gruplar arasında primer ve sekonder sonuç ölçütleri açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Her üç grupta, tedavi sonrası 2. hafta ve 8. hafta takiplerinde, başlangıca göre QuickDASH ve VAS skorlarında anlamlı azalma ve aktif ve pasif eklem hareket açıklığı (range of motion; ROM) ölçümlerinde anlamlı artma saptandı (p0,05). Sonuç: Bu çalışma, AK'si olan hastalarda, USG eşliğinde İAK, SSB ve her iki enjeksiyonun kombine uygulanmasının, ağrı ve fonksiyon üzerine anlamlı iyileşme sağlayan güvenilir tedavi yöntemleri olduğunu gösterdi. Ancak bu enjeksiyonların tek başına ya da kombine uygulanmasının sonuç ölçütleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılığa yol açmadığı saptandı. Bu nedenle, AK'si olan hastalara sadece İAK enjeksiyonu veya SSB uygulanması, daha akılcı bir yaklaşım gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: In the treatment of adhesive capsulitis (AC), various shoulder injections are administered under the guidance of ultrasonography (USG). The aim of this study was to compare the efficacy of USG-guided intra-articular corticosteroid (IAC) injection into the glenohumeral joint, suprascapular nerve block (SSB) and combined administration of both injections on shoulder pain and function in patients with AC. Materials and Methods: This prospective, double-blind, randomized study was conducted in 72 patients with AC between April 2018 and August 2021. They were randomly divided into o three groups: IAC injection (Group 1), SSB injection (Group 2), and IAC+SSB injections (Group 3). All injections were administered under USG guidance. After the injection, 10 sessions of exercise therapy were performed by each patient under the instruction of a physiotherapist and then a home exercise program was recommended. All patients were evaluated both before and at week 2 and 8 after the therapy. Primary outcome measure included the short version of the disabilities of arm, shoulder, and hand (DASH) questionnaire (QuickDASH) and the secondary outcome measures included three visual analog scales (VAS) for pain (rest, movement, and night) and active and passive range of motion (ROM) measurements of the shoulder. Results: Baseline demographic and disease-related clinical findings excluding pain duration (Group 1, 5.75 ± 3.66 months; Group 2, 7.13 ± 7.42 months, and Group 3, 11.54 ± 9.2 months; p=0.025) were similar in all groups. In the pre-treatment assessment, there was no significant difference among the groups with regard to primary and secondary outcome measures (p>0.05). However, in all three groups, there was a significant decrease in QuickDASH and VAS scores and a significant increase in active and passive ROM measurements at weeks 2 and 8 after treatment compared to baseline assessments (p0.05). Conclusion: The study indicated that USG-guided IAC, SSB and combined application of both injections are reliable treatment modalities that provide significant improvement in pain and function in patients with AC. However, no significant difference was established between the isolated and combined use of these injections on the outcome measures. Accordingly, administering IAC injection or SSB alone in AC patients appears to be a more rational approach.