Adeziv kapsülit tedavisinde ultrasonun etkinliği
Effectiveness of therapeutic ultrasound in adhesive capsulitis
- Tez No: 153858
- Danışmanlar: PROF.DR. TUNAY SARPEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Adeziv kapsülit, SF-36, Sham ultrason, SPADI, Ultrason, Adhesive capsulitis, SF-36, Sham ultrasound, SPADI, Ultrasound
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Adeziv Kapsfilit Tedavisinde Ultrasonun Etkinliği Bu çalışma adeziv kapsülit tedavisinde bir derin ısı modalitesi olan ultrasonun (US) etkinliğini değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Çalışmaya adeziv kapsülit tanısı alan 49 hasta alındı. Hastalar US grubuna (n=25) ve sham US grubuna (n=24) randomize edildi. Yüzeyel ısı ve egzersiz programı her iki gruba verilirken, US grubuna ultrason, sham US grubuna ise taklit ultrason verildi.Tedavinin başlangıcında, sonunda (10. gün) ve 3. ayda pasif omuz eklem hareket açıklıkları (EHA), görsel analog skala (VAS) kullanılarak hareket ağrısı değerlendirildi. Omuz ağrısı ve özürlülüğünü değerlendirmek için hastalığa spesifik bir ölçek olan Omuz Ağrı ve özürlülük indeksi (SPADI), yaşam kalitesini değerlendirmek için de jenerik bir ölçek olan Kısa Form-36 (SF-36) kullanıldı. Egzersiz uyumu 3 ay boyunca hastalara tedavinin başmda verilen çizelgelere günlük olarak kaydedildi. Tedavinin bitiminde ve 3. ay kontrollerinde her iki grupta da tüm pasif omuz EHA'larmda, hareket ağrısında (VAS), SPADFnin her iki alt skala ve total skorunda, SF-36'nın fiziksel komponent özet skorunda (PCS) anlamlı düzelme görüldü. Gruplar arası karşılaştırmada 10. günde Sham US grubunda pasif dış rotasyonda görülen artış dışında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi. Egzersiz uyumu yüzdesi Sham US grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Çalışmamızın sonuçlan adeziv kapsülit tedavisinde US'nin Sham US'ye üstünlüğünü desteklememektedir. Sham US grubunun egzersiz uyumu daha yüksek olduğundan US'nin etkisinin maskelenmiş olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effectiveness of Therapeutic Ultrasound in Adhesive Capsulitis This study was performed to assess the effectiveness of ultrasound (US) which is a deep heat modality in the treatment of adhesive capsulitis. Forty-nine patients with adhesive capsulitis were included in the study. Patients were randomized to the US (n=25) and sham US (n=24) groups. Superficial heat (HP) and exercise program were given to both groups, whereas ultrasound was applied to US group and imitative ultrasound was applied to sham US group. Passive shoulder range of motion and pain with motion by using Visual Analogue Scale (VAS) were assessed at the beginning, after the treatment (10 day) and after 3 months. Shoulder Pain and Disability Index (SPADI) which is a disease specific scale used to assess shoulder pain and disability and Short Form-36 (SF-36) which is a generic scale used to assess quality of life were applied to the patients at the beginning of the treatment and after 3 months. Compliance with the home exercise program was recorded daily on a chart during 3 months which were given to the patients at the beginning of the treatment. Passive shoulder range of motion, pain with motion (VAS), two subscales and total score of SPADI and physical component summary score of SF-36 were improved significantly in both groups at the end of the treatment and after 3 months. No statistically significant difference was detected between groups except the improvement in external rotation of the sham US group at the end of the treatment. Also the exercise compliance was significantly higher in the sham US group. The results of our study do not support the superiority of US to sham US group in the treatment of adhesive capsulitis. Effectiveness of US might be masked by higher exercise compliance of sham US group.