Lansoprazol içeren enterik kaplı pelletlerin formülasyonu ve farmasotik bitmiş ürün karakteristiklerinin saptanması
Formulation of enteric coated lansoprazole pellets and characterization of pharmaceutical finiched product
- Tez No: 69780
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Lansoprazöl, enterik kaplama, pellet, çözünme hızı, benzerlik testi rv, Lansoprazole, enteric coating, pellets, dissolution rate, similarity test
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Lansoprazöl, H+/K+ -adenozin trifosfataz (H+K+-ATPaz) enzimini inhibe ederek mide ash salgısını güçlü bir biçimde bloke eden benzimidazol türevi ilaçtır. Zollinger- Ellison sendromu olan hastalarda, lansoprazöl bazal mide asit salgısını etkin şekilde kontrol eder. Terapötik dozda lansoprazöl, H2 reseptör antagonistlerinden daha yüksek iyileştirme hızına sahiptir. Ancak nem, sıcaklık ve pH değişimlerine oldukça duyarlıdır. Lansoprazöl, asidik çözeltilerde stabil değildir ve hızla parçalanmaktadır. Oda sıcaklığında ve pH 5 te ilacın parçalanma yan ömrü yarım saat iken, pH 7'de 18 saat, pH 8'de ise bu süre 37 saattir. Yapılan çalışmalar, lansoprazolün mide asidinde bozunduğunu bu nedenle de mide ile temasının önlenmesi gerektiğini göstermiştir. Bu amaçla lansoprazolün enterik kaplı dozaj şekli hazırlanmıştır. Pelletler tek ünitelik dozaj şekillerinin çok üstünde terapötik avantajlar sunarlar. Pelletler, mide boşalma süresinden ve toplam geçiş zamanındaki farklılıklardan daha az etkilenirler. Bu da, tek dozluk preparatlarda çok sık rastlanan birey içi ve bireylerarası plazma profili değişimlerini azaltmaktadır. Bu çalışmada amaç; lansoprazolün stabil olduğu bir formülasyon geliştirmektir. Pelletler akışkan yatakta süspansiyon tabakalandırma yöntemi ile üretilmiştir. Elde edilen pelletler üç farklı polimerle enterik olarak kaplanmışlardır. Hazırlanan pelletler, asit ortamda bekletilmiş ve dayanıklı olan pelletler ile Türk İlaç Piyasasında yeralan dört enterik kaplı pellet preparatınm çözünme hızları orijinal ilaç oka Ogastro® ile karşılaştırılmıştır. Piyasa preparatlanmn çözünme profilleri SUPAC'a (Scale Up Postapproval Changes) göre orijinal ilaç olan Ogastro®'ya benzer bulunmuştur. Çalışmamızda hazırladığımız Eudragit® L/S 12.5 P ile enterik olarak kaplanan pelletler asit ortama dayanıklıdır. Bu pelletlerden elde edilen çözünme profili Ogastro®'ya benzerlik göstermektedir. Ayrıca ara kaplaması tamamlanmış ve Eudragit® L/S 12.5 P ile enterik olarak kaplanan pelletlerin farmasötik açıdan kalitelerinin saptanması için partikül büyüklüğü ve dağılımı, ufalanma-aşınma kontrolü, küme dansitesi, yığın açısı, yüzey alam hesabı gibi kontroller yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Lansoprazole is a benzimidazole derivative drug that effectively decreases gastric acid secretion, regardless of the primary stimulus, via inhibition of gastric H7 K+-adenosine triphosphatase (H7K+-ATPase). In-patients with Zollinger-Ellison syndrome, lansoprazole effectively controls mean basal gastric acid output. When administered at therapeutic dosages, lansoprazole produced higher healing rates than H2 receptor antagonists. However, the drug is very sensitive to moisture, heat and pH changes. Lansoprazole is unstable in acid solutions and it degrades rapidly. The half-lives of lansoprazole at room temparature are approximately 30 min at pH 5, approximately 18 h at pH 7, approximately 37 h at pH 8. Current studies have shown that it was necessary to protect lansoprazole against degredation in the stomach so contact of lansoprazole with gastric mucosa should be prevented- Thus leads to the formulation of lansoprazole enteric coated dosage forms. Pellets offer significant therapeutic advantages over single unit dosage forms. Because pellets reduce variations in gastric emptying rates and over all transit times. Thus, intra- and inter- subject variability of plasma profiles, which are common with single unit regimens are minimized. Aim of this study was to develop a stable formulation of lansoprazole. As a manufacturing method, suspension-layering technique was used by fiuidized-bed equipment. Pellets were enteric-coated with three different polymers. Dissolution properties of enteric-coated pellets, which were prepared, and tested for their stability in gastric media for 2 hours, and commercial enteric-coated pellets, were compared with that of innovator drug (Ogastro®) for similarity test according to the SUP AC (Scale Up Postapproval Changes). It was found that all dissolution profiles of commercial drugs were similar with the innovator drug. Pellets coated with Eudragit L/S 12.5 P was found resistant in acid milieu and had similar profile with Ogastro®. Pharmaceutical quality of pellets which had enteric coating or only sub-coating were evaluated by particle size distribution, surface area, density and friability tests.