Markaların Endüstri 4.0. bağlamında gerçekleştirdikleri uygulamaların tüketiciler üzerindeki yansımaları
Practices implemented by brands in the context of Industry 4.0 and its reflections on consumers
- Tez No: 697822
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİMECE KARADOĞAN DORUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Industry 4.0, Artificial Intelligence, Augmented Reality, Technology, Consumer Behavior
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Gelişen teknoloji ile beraber insan hayatı büyük bir değişim ve dönüşüm yaşamaktadır. Teknolojik anlamda ortaya çıkan her yenilik, bir anlamda insan yaşantısını çok boyutlu olarak etkilemekte ve bu etkiler, hayatın her alanında kendisini hissettirmektedir. Teknolojik boyutları ile insan hayatına dâhil olan Endüstri 4.0, teknolojik süreçte gerçekleşen yeniliklerin kavramsal bir çerçevede toplanmasını ve dijital dünyada pek çok yeni teknolojilerin de endüstriyel alana adapte edilmesini kapsamaktadır. Genel itibariyla Endüstri 4.0 süreci, birçok teknolojik uygulamanın birleşiminden oluşan bütünleşik bir endüstriyel yaklaşımdır. Endüstri 4.0 devrimi ile kurumlar hem daha hızlı üretim gücüne sahip olmayı hem de hata oranını en aza indirgeyerek tüketicileri olumlu bir şekilde etkilemeyi amaçlamaktadır. Söz konusu bilgiler ışığında bu araştırmanın temel amacı; yapay zekâ ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin kabulünü̈ etkileyebilecek dışsal faktörleri inceleyerek teknoloji sektöründe yer alan markaların, Endüstri 4.0 bileşenlerinden olan artırılmış gerçeklik ve yapay zekâ uygulamalarının tüketici tarafından benimsenmesinde etki eden faktörlerin ortaya konulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda güvenirliği ve geçerliliği sağlanmış olan anket formu, 499 kişiye uygulanmıştır. Araştırma kapsamında toplanan verilerin analizinde, SPSS 21.0 ve AMOS 22.0 paket programları kullanılmıştır. Gerçekleştirilen analizler neticesinde; algılanan kullanım kolaylığı ve algılanan fayda değişkenlerinin kullanıma yönelik niyet üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahipken, algılanan kalite değişkeninin kullanıma yönelik niyet üzerinde etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelime: Endüstri 4.0, Yapay Zekâ, Artırılmış Gerçeklik, Teknoloji, Tüketici Davranışı
Özet (Çeviri)
With the development of technology, human life is experiencing a great change and transformation. Every technological innovation, in a sense, affects human life in a multidimensional way, and these effects make themselves visible in all areas of life. Industry 4.0, which is involved in human life with its technological dimensions, includes the collection of innovations in the technological process in a conceptual framework and the adaptation of many new technologies in the digital world to the industrial field. In general, the Industry 4.0 process is an integrated industrial approach consisting of a combination of many technological applications. With the Industry 4.0 revolution, corporations aim to have faster production power and to positively affect consumers by minimizing the error rate. In the light of these informations, the main purpose of this research is; to examine the external factors that may affect the acceptance of artificial intelligence and augmented reality technologies of brands in the technology sector and to reveal the factors that affect the consumer's adoption of augmented reality and artificial intelligence applications, which are components of industry 4.0. For this purpose the questionnaire form, whose reliability and validity has been assured, was applied to 499 people. SPSS 21.0 and AMOS 22.0 package programs were used in the analysis of the data collected within the scope of the research.As a result of the analyzes; it was concluded that while perceived ease of use and perceived usefulness variables have a positive and significant effect on intention to use, the perceived quality variable had no effect on it.