Üniversite öğrencilerinin benlik saygısı ve stresle başa çıkma tarzları ile psikolojik yardım arama tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi; İstanbul örneklemi
An investigation of the relationship between the attitude of university students' self-esteem, coping with stress and psychologi̇cal help seeki̇ng atti̇tudes; İstanbul sample
  1. Tez No: 697823
  2. Yazar: BEGÜM KALENDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KEYVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, Psikolojik yardım, Stres, Self-esteem, Psychological help, Stress
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinde benlik saygısı ve stresle başa çıkma tarzları ile psikolojik yardım arama tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmaya 545 (kadın n=426 Erkek n=119) üniversite öğrencisi dâhil edilmiştir. Araştırmada verilerinin elde edilmesi için sosyodemografik bilgi formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği ve Psikolojik Yardım Arama Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 istatistik programı kullanılmıştır. Araştırmada sosyodemografik özelliklere göre benlik saygısı, stresle başa çıkma ve psikolojik yardım arama tutumlarının farklılaştığı bulunmuştur. Üniversite öğrencilerinde benlik saygısı, stresle başa çıkma ve psikolojik yardım arama tutumlarının ebeveyn tutumu, ilgisi, kontrolü, denetimi ve kabulüne göre de farklılık göstermektedir. Üniversite öğrencilerinde benlik saygısı düzeyleri ile stresle başa çıkma düzeyleri arasında ilişki bulunmaktadır. Stresle başa çıkma düzeyleri ile psikolojik yardım arama tutumları arasında ise sadece sosyal destek arama alt boyutunda ilişki bulunmaktadır. Benlik saygısı ile psikolojik yardım arama tutumu arasında ilişki varlığı bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between self-esteem and coping styles in university students and their psychological help seeking attitudes. 545 (female n=426; male n=119) university students were included in the study. Sociodemographic information form, Rosenberg Self-Esteem Scale, Stress Coping Styles Scale and Psychological Help Seeking Attitude Scale were used to obtain data in the study. SPSS 25.0 statistics program was used in the analysis of the data. In the study, it was determined that self-esteem, coping with stress and psychological help seeking attitudes differ according to sociodemographic characteristics. Self-esteem, coping with stress and psychological help-seeking attitudes among university students were found to differ according to parental attitude, interest, control, supervision and acceptance. A relationship was found between self-esteem levels and stress coping levels in university students. There was a relationship between levels of coping with stress and attitudes seeking psychological help only in the sub-dimension of seeking social support. No relationship was found between self-esteem and the attitude of seeking psychological help.