The impact of cryptocurrencies on monetary systems
Para sistemlerine kripto birimlerinin etkisi
  1. Tez No: 697849
  2. Yazar: YAMEN NATAFJI
  3. Danışmanlar: DOÇ. HÜLYA BOYDAŞ HAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kripto Para Birimleri, Para Sistemleri, Blok Zinciri, Bitcoin, Cryptocurrencies, Monetary Systems, Block Chain, Bitcoin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kripto para birimlerine yatırım yapmak, son yıllarda kuruluşlardan ve hükümetlerden artan bir ilgi gördü. Bu tezde, paranın temel kavramlarını ve paranın işlevlerini inceledik, ayrıca dijital para birimi ile geleneksel para birimi arasında bir karşılaştırma, kripto para kavramı, türleri ve ortaya çıkış tarihleri, özellikleri, kripto para birimlerinin temelleri, bunlarda ticaretin faydaları, kripto para birimlerindeki ana oyuncular, kripto para birimlerinin unsurları, kripto para madenciliği mekanizması da açıklandı. Blok zinciri teknolojisi, türleri ve faydaları ile kripto para ticareti yaparken blok zincirinin nasıl kullanılacağı araştırılmıştır. Hükümetler ve ülkeler tarafından kripto para birimlerini düzenleme mekanizması tartışıldı ve kripto para ticareti için ülkeler ve bankalar tarafından uygulanan kontroller açıklığa kavuşturuldu. Kripto para birimlerinin finansal göstergelerle ilişkisini ve etkisini inceleyen en önemli önceki çalışmalar gözden geçirildi. Son on yılda önde gelen finansal varlıkların haftalık zaman serisi verileriyle Bitcoin ilişkisinin korelasyonunu ve ortak etkisini inceledik. Bitcoin fiyatlarının en önemli önde gelen finansal varlıklar üzerindeki etkisini incelemek için çoklu doğrusal regresyon modeli ve Granger nedensellik testi uygulandı. Ampirik çalışma, Bitcoin fiyatının bazı finansal varlıklar üzerinde karşılıklı bir etkisinin varlığını göstermektedir, bu etki kripto para birimleri için arz ve talebe tabidir.
Özet (Çeviri)
Investing in cryptocurrencies has received increasing interest from entities and governments over the past years. In this thesis, we studied the basic concepts of money and the functions of money, as well as a comparison between digital currency and traditional currency, the concept of cryptocurrencies, their types and date of emergence, their features, the basics of cryptocurrencies, the benefits of trading in them, the main players in cryptocurrencies, elements of cryptocurrencies, The cryptocurrency mining mechanism was also explained. The technology of the blockchain, its types and benefits and how to use the blockchain when trading cryptocurrencies has been studied. The mechanism for regulating cryptocurrencies by governments and countries was discussed, and the controls imposed by countries and banks for trading in cryptocurrency were clarified. The most important previous studies that examined the correlation and impact of cryptocurrencies with financial indicators were reviewed.We have studied the correlation and the joint effect of the relationship of Bitcoin with weekly time series data of the leading financial assets over the past ten years. The multiple linear regression model was applied, as well as the Granger causality test to study the effect of Bitcoin prices on the most important leading financial assets. The empirical study shows the existence of a mutual effect of the price of Bitcoin on some financial assets, this effect is subject to supply and demand for cryptocurrencies.