Nostaljik değer taşıyan tek nesnenin açık-koyu çözümlemeleri üzerine resimsel arayışlar
Pictorial pursuits on light-dark analyses of a single object of nostalgic value
- Tez No: 697853
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL GÖĞEBAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Resim, Nostaljik Değer, Nesne, Image, Nostalgic Value, Object
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kendisi dışındaki her şeyi nesne olarak algılayan insan beyni, nesneleri yinelemeye ve yapılandırmaya devam ettikçe bu imgelerin geçmişteki izleri ve anıları, şimdiki zamanı ve geleceği etkilemektedir. Kullanım nesneleri; zamanla popülaritesini kaybettikten sonra, insanoğlunun yarattığı gündelik yaşam koşullarını kolaylaştıran yeni son teknoloji ürünlere yerini bırakır. Geçmişte kullanılan nesneler, zamanla yıllandığı için göz ile görülecek derecede deformelere, yıpranmalara ve solmalara maruz kalmaktadır. Günlük yaşamda kullanılan nesnelerin nostaljik değer taşımasının nedeni; onların üzerindeki deformasyon ve yıllanmışlık etkisidir. Bu nesnelerin genellikle deformelerin sebebi ne kadar zaman içerisinde kullandığımıza göre belirlenir. Kendi şahsımıza göre kattığımız anlam ve değer sayesinde nostaljik değer taşıdığı sonucuna varılır. Nostaljik değer taşıyan nesneler, kullanım niteliğini kaybedip ancak muhafaza edilmesine rağmen, ona yüklenen anlam bakımından değerlerini kaybetmemektedir. Bu tezin ilk bölümünde genel anlamda bir giriş yapılmıştır. Literatür araştırmasından oluşan ikinci bölümde ise“Nostaljik Değer Taşıyan Kullanım Nesnesi”konu alınmıştır. İçerisinde nesnesin genel kavramı ve günlük hayatta kullandığımız kullanım nesneleri irdelenmiştir. Üçüncü bölümde nesnenin sanat içerisindeki yerinin dönemsel ele alınışları sürecine değinilmiştir. Son olarak tezin dördüncü bölümünde, tez kapsamında ele alınan uygulama çalışmaları ve çözümlemeleri yer almaktadır. Bu süreçte dokuz eskiz olmak üzere toplam yirmi beş adet uygulama çalışması yapılmıştır. Bu çalışmalarda sanat-nesne ilişkisine dair realist bir yaklaşımla nesnelerin, hayal edebildiğimiz bir yerde dünya gerçekliğiyle olan ektisi konu alınmıştır. Bu çalışmalarda, nostaljik değer taşıyan tek nesnenin açık-koyu çözümlemeleri üzerine resimsel arayışlara gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
The human brain, which perceives everything other than itself as an object, as it continues to iterate and structure objects, the traces and memories of these images in the past affect the present and the future. Objects of use; After losing their popularity over time, they give up their place to new state-of-the-art products that facilitate the everyday life conditions created by mankind. Objects used in the past are subject to deformations, wear and fading to be seen with the eye because they age over time. The reason why the objects used in everyday life have nostalgic value is the deformation and aging effect on them. The reason for the deformation of these objects is usually determined by how much time we use them. It is concluded that it has nostalgic value thanks to the meaning and value added by our own person. Objects of nostalgic value do not lose their value in terms of the meaning assigned to it, although they lose the nature of use and are only preserved. In the first part of this thesis, an introduction has been made in a general sense. In the second section, which consists of literature research,“Object of Use with Nostalgic Value”was discussed. In it, the general concept of the object and the objects of use that we use in everyday life are examined. In the third section, the process of periodic consideration of the place of the object in art is discussed. Finally, in the fourth part of the thesis, the application studies and analyses discussed in the scope of the thesis are included. In this process, a total of twenty-five implementation studies were carried out, including nine sketches. In these studies, the connection of objects with the reality of the world in a place where we can imagine is discussed with a realist approach to the art-object relationship. In these studies, pictorial searches were made on light-dark analyses of the only object of nostalgic value.