Wittgenstein'in renkler konusundaki düşünceleri
Wittgenstein's thoughts on colors
- Tez No: 697995
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Wittgenstein, Renkler, Renk İllüzyonu, Dil Felsefesi, Renkler Teorisi, Wittgenstein, Colors, Color Illusion, Philosophy of Language, The Theory of Colors
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Wittgenstein erken ve geç dönem olarak iki döneme ayrılan düşünceleriyle 20. yüzyıla damgasını vurmuş en önemli filozoflardan birisidir. Onun görüşleri, başta dil felsefesi olmak üzere, mantık, matematik felsefesi, zihin felsefesi, etik, din felsefesi, estetik gibi alanlarda etkili olmuştur. Çalışmamızda öncelikle Wittgenstein'ın erken ve geç dönem düşünceleri ele alındıktan sonra, felsefe ve bilim tarihinde renkler konusunda öne sürülen görüşler ve teoriler irdelenmiştir. Daha sonra ise Wittgenstein'ın erken ve geç dönemlerinde renkler konusunda öne sürdüğü düşünceler incelenmiştir. Sonrasında ise, Wittgenstein'ın, renkler konusundaki görüşlerini dile getirirken özellikle renklerin gösterilerek anlatılabileceği düşüncesinin, renk illüzyonu, ters spektrum ve renk körlüğü gibi durumların anlaşılmasında bize yardımcı olamayacağı örneklerle gösterilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın sonuç bölümünde ise, Wittgenstein'ın renkler konusundaki görüşlerine ilişkin bir genel değerlendirme yapılmış ve tezde edilen bulgulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Wittgenstein is one of the most important philosophers who left his mark on the 20th century with his thoughts divided into two periods as early and late periods. His views have been influential in fields such as philosophy of language, logic, philosophy of mathematics, philosophy of mind, ethics, philosophy of religion, and aesthetics. In our study, first of all, Wittgenstein's early and late thoughts are discussed, then the views and theories put forward about colors in the history of philosophy and science are examined. Then, the ideas that Wittgenstein put forward about colors in his early and late periods were examined. Afterwards, it has been tried to show with examples that Wittgenstein's idea that colors can be explained by showing them, while expressing his views on colors, cannot help us in understanding situations such as color illusion, reverse spectrum and color blindness. In the conclusion part of our study, a general evaluation was made about Wittgenstein's views on colors and the findings in the thesis were included.