KOBİ'lerin finansman sorunlarının belirlenmesi: Ostim bölgesi örneği
Determining the financing problems of SMEs: The case of Ostim region
- Tez No: 698104
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN VARGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Finansman, Finansman Sorunları, SME, Financing, Financing Issues
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Girişimcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Güçlü bir ekonominin temel yapıtaşlarından biri olan KOBİ'ler üretim, istihdam, ihracat ve büyüme açısından önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. KOBİ'lerin faaliyetlerinin devamlılığı açısından güçlü bir öz kaynak yapısına ihtiyaç vardır. Sınırsız düzeyde öz kaynağa sahip olunamaması nedeniyle işletmelerin ihtiyaç duyduğu finansmanı finansal kuruluşlar aracılığıyla veya sermaye piyasası araçları ihraç etmek suretiyle temin etmeleri gerekmektedir. Sermaye maliyetinin yüksek olduğu bir ekonomik konjonktürde işletmelerin yeni yatırımlara kaynak bulmasının zorlaşması nedeniyle planlanan yatırımlar ertelenmektedir. Bu durumun bir sonucu olarak üretim ve istihdam azalmakta ve finansal sıkıntı yaşayan işletmelerin iflas tehlikesi ile karşılaşmasına yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı Ankara İli Ostim Organize Sanayi Bölgesinde faaliyetlerini sürdüren ve KOBİ kategorisinde yer alan işletmelerin karşılaştığı finansman sorunlarının belirlenmesi, finansman kaynaklarının neler olduğunun ortaya konulması ve finansman problemlerinin çözümüne yönelik nasıl bir yaklaşım sergilenmesinin gerektiğinin belirlenmesidir. Anket yönteminden yararlanılan çalışmada elde edilen veriler istatistiki bir program olan SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiş ve ulaşılan bulgular yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Being one of the basic building blocks of a strong economy, SMEs are an important factor in terms of production, employment, export and growth. SMEs need a strong equity structure for the continuity of their activities. Due to the lack of unlimited equity, businesses need to obtain the financing they need through financial institutions or by issuing capital market instruments. In an economic conjuncture where the capital cost is high, planned investments are postponed because it is difficult for enterprises to find resources for new investments. As a result of this situation, production and employment decrease and it causes businesses experiencing financial difficulties to face the risk of bankruptcy. The aim of this study is to determine the financing problems faced by the enterprises operating in the Ostim Organized Industrial Zone in Ankara and in the SME category, to reveal the sources of financing and to determine what approach should be taken towards the solution of financing problems. The data obtained in the study using the questionnaire method were analyzed through the SPSS program, which is a statistical program, and the findings were interpreted.