Müzik öğretmenlerinin ve adaylarının müzik öğretmenliği mesleğine yönelik öz yeterlik algılarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Examining the self-efficacy perceptions of music teachers and candidates towards the music teaching profession according to various variables
- Tez No: 698105
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAYHAN KURTULDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz Yeterlik, Müzik Öğretmeni, Müzik Öğretmeni Adayı, Müzik Öğretmenliği, Self-Efficacy, Music Teacher, Music Teacher Candidate, Music Teaching
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma literatür taraması ile çeşitli çalışmalara ulaşılarak elde edilen bilgiler çerçevesinde öz yeterlik kavramının akademik başarıya olan etkileri göz önünde bulundurularak yürütülmüştür. Araştırmada müzik öğretmenleri ve adaylarının müzik öğretmenliği mesleğine yönelik öz yeterlik algılarının belirlenmesi ve bu sonuçların çeşitli değişkenlere göre karşılaştırılarak yorumlanması amaçlanmıştır. Araştırma değişkenlerini her iki grup için cinsiyet, yaş, mezun olduğu lise türü ve yalnızca öğretmen grubu için mesleki kıdem yılı, görev yaptığı okul türü (resmi ve özel), çalıştığı kademe (ortaokul ve lise) oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini Trabzon Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği programında öğrenim gören 137 kız, 101 erkek toplamda 238 öğretmen adayı ile Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel okulların ortaokul ve lise kademelerinde görev yapan 233 kadın, 95 erkek toplamda 328 müzik öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmada nicel bir yaklaşımla öz yeterlik ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri Kurtuldu (2010) tarafından geliştirilen“Müzik Öğretmeni Öz Yeterlik Ölçeği”ile elde edilmiştir. Araştırmada toplanan veriler istatistik programıyla analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin güvenirliği Cronbach's Alpha katsayısı ile hesaplanarak 0,93 olarak bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre her iki çalışma grubunun da mesleğe yönelik öz yeterliklerinin yüksek olduğu ve aralarında farklılaşma incelendiğinde müzik öğretmenlerinin öz yeterlik düzeylerinin daha yüksek seviyelerde olduğu görülmüştür. Müzik öğretmeni ve adaylarının öz yeterlikleri cinsiyet değişkenine göre incelendiğinde anlamlı ilişki bulunmamıştır. Müzik öğretmeni adaylarında yaş değişkenine göre anlamlı ilişki görülmezken, müzik öğretmenlerinin yaş grupları arasında farklılaşma görülmüştür. Öğretmen grubu incelendiğinde kıdem, görev yaptığı okul türü ve çalıştığı kademe değişkenlerinin mesleğe yönelik öz yeterlik algılarında ilişki olmadığı ortaya çıkmıştır. Mezun olduğu lise türü değişkeninin öz yeterlik düzeylerine yönelik ilişkisinde öğretmen adaylarının ve öğretmenlerin arasında farklılaşma görüldüğü, öğretmen adaylarına göre Güzel Sanatlar Lisesi'nden mezun olan öğrencilerin öz yeterliklerinde diğer lise türündeki gruba göre anlamlı bir farklılaşma tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out by considering the effects of the concept of self-efficacy on academic success within the framework of the information obtained by reaching various studies with a literature review. In the research, it is aimed to determine the perceptions of self-efficacy of music teachers and candidates for the profession of music teaching and to interpret these results by comparing them according to different variables. The research variables are gender, age, type of high school in which they graduated, professional seniority year for the teacher group, type of school (official and private), level of study (middle school and high school) for both groups. Examples of the research are 137 girls, 101 boys, 238 teacher candidates enrolled in Trabzon University Fatih Faculty of Education, Ondokuz Mayıs University Faculty of Education, Canakkale 18 Mart University Faculty of Education, Ataturk University Kazim Karabekir Faculty of Education, Inonu University Faculty of Education Music Teaching program and 233 women and 95 men working in the secondary and high school levels of public and private schools affiliated with the Ministry of National Education. In the research, a quantitative approach and self-efficacy scale were used. The quantitative data of the research were obtained by the“Music Teacher Self-Efficacy Scale”developed by Kurtuldu (2010). The data collected in the study were analyzed with a statistical program. The reliability of the data obtained was calculated by Cronbach's Alpha coefficient and found to be 0.93. According to the results of the research, it was observed that both study groups had high self-sufficiency in the profession and that the self-efficacy levels of music teachers were higher when differentiation was examined. When the self-efficacy of the music teacher and candidates was examined according to the gender variable, there was no meaningful relationship. While there was no significant relationship between the age variables of the music teacher candidates, differentiation was observed between the age groups of the music teachers. When the teacher group was examined, it became clear that seniority, the type of school in which he worked and the level variables he worked with were not related to self-sufficiency perceptions of the profession. In the relationship between teacher candidates and teachers in the relationship of the high school type variable towards self-proficiency levels, a significant difference was found in the self-efficacy of the students who graduated from the Fine Arts High School compared to the other type of high school type.