Yabancı öğrencilerin Türkiye'de eğitim kurumu seçmelerinde ağızdan ağıza pazarlamanın rolü
The role of worth of world marketing in foreign students' choosing educational institutions in Turkey
  1. Tez No: 698123
  2. Yazar: BOLYSBEK DARKHANBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA LEBLEBİCİ KOÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ağızdan Ağıza Pazarlama, Ağızdan Ağıza İletişim, Eğitim Kurumu, Kazakistan, Yabancı Öğrenciler, Word of Mouth Marketing, Word of Mouth Communication, Educational Institution, Kazakhstan, Foreign Students
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
“Ağızdan ağıza pazarlama”(AAP) kavramı kişilerin kullandıkları ürün ya da hizmetler hakkındaki düşüncelerini çevresindeki kişiler ve sevdikleri ile paylaşması şeklinde ifade edilmektedir. Yabancı öğrencilerin Türkiye'de eğitim kurumu seçmelerinde AAP'dan yararlanarak karar vermeleri doğru seçim yapabilmeleri açısından önemlidir. Türkiye'de eğitim görmek isteyen yabancı öğrenciler için eğitim kurumlarının çok fazla olması, öğrencilerin eğitim kurumu seçimi aşamasında kararsızlık yaşamasına neden olmaktadır. Bu kararsızlık öğrencileri bağımsız ve objektif bilgi kaynaklarına yöneltmektedir. Yabancı uyruklu öğrenciler çevrelerinde bulunan (arkadaş, internet, Türkiye'de eğitim gören öğrenciler vd.,) kaynaklardan eğitim kurumu hakkında bilgi toplamakta ve ağızdan ağıza iletişim yoluyla elde ettikleri bilgilerin diğer kaynaklara göre daha güvenilir olduğunu düşünmektedirler. Çalışmanın temel amacı yabancı öğrencilerin Türkiye'de eğitim kurumu seçmelerinde ağızdan ağıza pazarlamanın rolünün belirlenmesidir. Bu amaca göre Türkiye'de eğitim görmek isteyen ya da eğitim görmekte olan 209 Kazakistanlı öğrenciye“Google Forms”da oluşturulan anket online olarak uygulanmıştır. Araştırmada AAP'nın rolü AAP'nin alt boyutlarına göre (uzmanlık, fikir arayışı, fikir liderliği, algılanan risk, tavsiye) incelenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; algılanan risk ve tavsiye boyutunun cinsiyete göre farklılık gösterdiği ortaya çıkarılmıştır. Uzmanlık, fikir liderliği, fikir arayışı ve algılanan risk boyutları kişisel nitelendirme özelliklerine göre farklılık gösterirken, öğrencilerin tavsiye almak isteyip istememelerinin sadece fikir arayışı ve tavsiye boyutlarına göre farklılık gösterdiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca, fikir arayışı boyutu ile yararlanılan bilgi seçeneği arasında da anlamlı farklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of“Word of Mouth Marketing”(WOMM) is expressed as people sharing their thoughts about the products or services they use with the people around them and their loved ones. It is important for foreign students to make the right choice by making use of the WOMM in choosing an educational institution in Turkey. The fact that there are too many educational institutions for foreign students who want to study in Turkey causes students to experience indecision at the stage of choosing an educational institution. This indecision leads students to independent and objective sources of information. Foreign students gather information about the educational institution from the sources around them (friends, internet, students studying in Turkey, etc.), and they think that the information they obtain through word of mouth communication is more reliable than other sources. The main purpose of the study is to determine the role of word of mouth marketing in foreign students' selection of educational institutions in Turkey. For this purpose, the questionnaire created in“Google Forms”was applied online to 209 Kazakhstan students who want to study or are studying in Turkey. The role of WOMM in the research was examined according to the sub-dimensions of WOMM (expertise, idea seeking, opinion leadership, perceived risk, recommendation). According to the findings obtained in the research; It has been revealed that the perceived risk and recommendation dimension differ according to gender. It was concluded that while the dimensions of expertise, opinion leadership, idea seeking and perceived risk differ according to personal qualifications, whether students want to seek advice differs only according to the dimensions of idea seeking and advice. In addition, significant differences were found between the idea seeking dimension and the information option utilized.