Göçmenlerin yaşam kalitesi ve etnik kimliği: Tahran metropolüne bağlı olan marjinal şehirler örneği
The ethnic identity and quality of life of the migrants: Case study of the marginal cities depend to metropolitans Tehran
  1. Tez No: 698149
  2. Yazar: HEDAYAT EYDI TARAKAMEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN ÖZENSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmenler, Etnik kimlik, Yaşam kalitesi, Marjinal şehirler, Tahran
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
İran toplumu son yıllarda fazla yurtiçi göç dalgaları tecrübe etmiştir. Bu göç dalgaların yönü yoğun olarak başkent Tahran'a doğru gerçekleşmiştir. Bu şekilde iç göç dalgalarının ardından Tahran'ın etrafında marjinal şehirlerin oluşması iç göçün en göze çarpıcı sonuçlarından biridir. İran çok etnik yapılı bir toplum olduğu için, göçmenler ülkenin bütün bölgelerinden farklı etnik özelliklerine ve sosyoekonomik alt yapısına dayanak Tahran'ın marjinal şehirlerine yerleşmişlerdir. Bu çalışmada Tahran'ın marjinal şehirlerinde yaşamakta olan göçmenlerin etnik kimliğini ve yaşam kalitesinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklem grubu Tahran'ın şu dört marjinal şehirlerinden tercih edilmiştir; Kudüs şehir, Şehriyar, İslam şehir ve Endişe. Çalışmanın ele aldığı konuya göre nitel araştırma yöntemi uygun bulunmuştur. Ayrıca, sahadan veri toplamak için yarı yapılandırma mülakat tekniği tercih edilmiştir. Çalışmanın bulguları genel olarak şu üç eksende kategorize edilmiştir; göçmenlerin marjinal şehirlerde göç özellikleri, yaşam kalitesi durumu ve göçmenlerin etnik kimlik özellikleri. Çalışmanın bulgularına dayanarak en önemli sonuçlar şöyle ifade edilmektedir; göçmenlerin göç nedenleri çoğunlukta ekonomik nedenlere bağlı olduğu görünür. Göçmenlerin sosyoekonomik durumu ve genel olarak yaşam kalitesi durumu çoğunlukta ekonomik durumun iyi olması ve ekonomik duruma bağlı olduğu tespit edilmiştir. Etnik kimliği ile ilgili göçmenler marjinal şehirlerde etnik özelliklerinin farkında ve bilincinde oldukları ve onu yaşatmaya çalışmaları da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Iranian society has recently experienced more domestic migration waves. The direction of these migration waves there has mostly been to the capital of the country, Tehran. Hence, rising marginal cities around Tehran are one of the obvious results of domestic migration waves. Iranian society is known as a multi-ethnic society. This is why migrants from all regions of the country are settled in the marginal cities of Tehran by different ethnic and different socioeconomic backgrounds. In this study, the ethnic identity and the quality of the life of migrants who are settling in the marginal cities are aimed to investigate. The sample study has been selected from; Qods, Shahriar, Islam Shar, and Andisheh as marginal cities. The qualitative research method has been selected as an appropriate method. To collect data from the field study, the Semi-Structured Technique has been preferred. The findings of this study have been categorized into three aspects as the migration features, the quality of life of the migrants, and the ethnic identity of the migrants in the marginal cities. As a result, based on the findings of this study, the reasons for the migration of migrants mostly depend on the economic situation. And, the quality of life and being well also their socioeconomic situation depend on migrants' economic situation. Migrants in marginal cities are aware of their ethnic identity features, and they are willing to protect and carry out their ethnic features in the marginal cities. Kaywords: Migrants, Ethnic identity, Quality of life, Marginal cities, Tehran