Kurumsal itibar bağlamında Türkiye'de faaliyet gösteren asırlık aile işletmelerinin web sitelerinin incelenmesi
Review of century-old family business' web sites operating in Turkey in the context of corporate reputation
- Tez No: 698150
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA GÖKÇEN KAYGISIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile İşletmesi, Kurumsal İtibar, İnternet, Kurumsal Web Siteleri, Family Business, Corporate Reputation, Internet, Corporate Websites
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bilgi teknolojilerinde yaşanan gelişmeler interneti insanların yaşamlarının vazgeçilmez bir parçası haline getirmiştir. İnternetin bu denli yaygınlaşması, işletmeleri de internet teknolojilerini etkin kullanmaya yöneltmiştir. İşletmeler iyi bir kurumsal itibar oluşturmada, artan rekabet ortamında rakiplerinin önüne geçmede internet araçlarından biri olan kurumsal internet sitelerini kullanmaya başlamıştır. Bu çalışmanın temel amacı, kurumsal itibar bağlamında Türkiye'de bir asırdan fazladır faaliyet gösteren ve marka olarak kabul gören aile işletmelerinin web tabanlı kurumsal itibar değişkenlerine internet sitelerinde ne düzeyde yer verdiklerini ortaya koymaktır. Ayrıca işletmelerin faaliyet gösterdiği sektöre bağlı olarak internet sitesinde web tabanlı kurumsal itibar değişkenlerine yer vermede farklılık gösterip göstermediği bir diğer araştırma konusudur. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi yöntemi kullanılmış ve tek yönlü MANOVA analizi yapılmıştır. İnternet sitelerinde olması muhtemel unsurlar 8 ana kategori ve bu kategoriler altında yer alan 64 değişken çerçevesinde değerlendirilmiştir. Aile İşletmeleri ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda ortaya koyduğu tablo, Yüzyıllık Markalar Derneği üyeleri ve Dil(2016)'in yapmış olduğu çalışma sonucunda 143 asırlık aile işletmesine ulaşılmış, ancak ulaşılan işletmelerin 78'inin kurumsal bir internet sitesi olduğu saptanmıştır. İncelenen işletmelerin, web tabanlı kurumsal itibar değişkenlerine orta etkili düzeyde yer verdiği tespit edilmiştir. İşletmelerin özellikle kurumsal özellikler, iletişim bilgisi ve site özellikleri ve güncellik kategorisi altında yer alan web tabanlı kurumsal itibar değişkenlerine yer verdiği belirlenmiş ve web tabanlı kurumsal itibar değişkenlerinin işletmelerin internet sitesinde bulunmasının faaliyet gösterdiği sektöre göre farklılık göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The advances in information technologies have made the internet an indispensable part of people's lives. Also, The widespread of the Internet so much has led businesses to use Internet technologies effectively. Businesses have started to use corporate websites, one of the internet tools, to create a good corporate reputation and get ahead of its competitors in an increasingly competitive environment. The main purpose of the study is to reveal to what extent family businesses which have operated for more than a century and been recognized as a brand in Turkey in the context of corporate reputation, include web-based corporate reputation variables on their websites. In addition, whether the companies differ in their web-based corporate reputation variables depending on the sector in which they operate is another research subject. In the study, content analysis method, one of the qualitative research methods, was used and one-way MANOVA analysis was performed. Possible elements of internet sites have been evaluated within the framework of 8 main categories and 64 variables under these categories. The chart revealed by the Family Businesses and Entrepreneurship Application and Research Center, has reached 143 centuries-old family businesses, as a result of the work done by the members of the Centennial Brands Association and Language (2016), but that 78 of the enterprises reached had a corporate website was determined. Investigated businesses have been determined that they included web-based corporate reputation variables at a medium effective level. It has been determined that businesses especially include webbased corporate reputation variables, under the category of corporate features, contact information and site features and timeliness and that the presence of web-based corporate reputation variables on the websites of the companies does not differ according to the sector in which they operate.