The content analysis of critical reading comprehension questions in elt coursebooks
İngilizce ders kitaplarındaki eleştirel okuduğunu anlama sorularının içerik analizi
  1. Tez No: 698172
  2. Yazar: HATİCE GİZEM AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH NEJAT TÖNGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuduğunu anlama, Eleştirel okuma, İçerik analizi, Reading Comprehension, Critical Reading, Content Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tezin amacı, çalışmada yer alan İngiliz Dili Eğitimi ders kitaplarının, eleştirel okuduğunu anlama soruları içerip içermediğini, bu kitapların ne tür eleştirel okuduğunu anlama soruları olduğu ve çalışmada yer alan İngiliz Dili Eğitimi ders kitaplarının seviyeleri ile kitapların eleştirel okuduğunu anlama sorularını içermeleri bakımından bir ilişki olup olmadığını incelemektir. Çalışmayı yürütmek için, literatürden edinilen 'okuduğunu anlama sorularının geliştirilmesi ve değerlendirilmesi tablosu' eleştirel okuma becerilerine paralel olarak revize edilmiş ve“Eleştirel okuduğunu anlama sorularının geliştirilmesi ve değerlendirilmesi tablosu”olarak adlandırılmıştır. Akabinde, İngiliz Dili Eğitimi ders kitaplarındaki soruların sıklık ve dağılım yüzdeleri tablo vasıtasıyla belirlenmiştir. Çalışma örneklemi, 2015 ve sonrası basılan 10 İngiliz Dili Eğitimi ders kitabından oluşmaktadır. Örneklem rastgele örnekleme tekniği ile bir araya getirilmiştir. Bilgi doküman analizi yoluyla toplanmış ve nitel içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bu çalışmada, literatür taramasında bahsedilen, çeşitli eleştirel okuma modelleri incelenmiştir. Bu modellerde, öğrencilerin eleştirel okuma becerilerini geliştirmeye yönelik sorular yer almaktadır. Bu çalışmada, eleştirel okuma modellerinde sunulan bu sorular, eleştirel okuma modeli sorular olarak isimlendirilmiştir. 10 İngiliz Dili Eğitimi ders kitabının analizi, bu kitaplarda eleştirel okuma modeli sorularının yer almadığını göstermiştir. Wh soru kalıpları (What, Why, When, Who, Whose, Which, Where, How soru kalıpları), öznel cevap türü sorularında en sık rastlanan, tahmin(etme) ve doğru-yanlış soruları ise en nadir rastlanan sorulardır. Bu çalışma, ayrıca yabancı dil öğrencilerinin eleştirel okuma becerilerini geliştirmek adına, İngiliz Dili Eğitiminde, İngilizce öğretmenlerinin uygulayabilmesi için, Fairclough'ın (1995) eleştirel söylem kuramı temelli eleştirel okuma modellerini önerir. Bununla beraber, bu çalışma, eğitim meselelerinde, eleştirel okuma modeli sorularının uygulanması üzerine öneriler ile son bulur. Ayrıca, İngilizce öğretmenlerine, materyal geliştiricilere ve öğretim analistlerine, eleştirel okumanın İngiliz Dili Eğitimine entegre edilmesi adına yön verme amacını taşır.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to find out whether English Language Teaching (ELT) coursebooks in this study include Critical Reading (CR) comprehension questions, what type of CR comprehension questions they include and whether there is a link between the levels of ELT coursebooks in this study and the number of CR comprehension questions they have. In order to conduct the research, 'GRID for Developing and Evaluating Reading Comprehension Questions' obtained from the literature was revised in line with CR skills and named as 'GRID for Developing and Evaluating Critical Reading Comprehension Questions'. Subsequently, the frequency and distribution percentages of the questions in ELT coursebooks were determined through the revised GRID. The study sample consisted of 10 ELT coursebooks published in and after 2015. Samples were gathered together by using a random sampling technique. Data were collected using document review and analyzed using qualitative content analysis. In this study, various critical reading models which are mentioned in the literature review were examined. These models include questions to develop students' critical reading skills. The questions proposed in the critical reading models are called as CR model questions in the study. Analyses of 10 different ELT coursebooks showed that CR model questions are not included in ELT coursebooks. Personal Response type with Wh questions (What, Why, When, Who, Whose, Which, Where, How question phrases) is mostly addressed, and the least addressed question type is Prediction and True-False questions. The study proposes CR models based on Fairclough's theory of CDA (1995) to apply in ELT for the sake of developing CR skills of L2 learners. Besides, this study ends with a discussion of the application of CR model questions in educational issues. It also aims to the teachers of English, material developers and instructional analysts to integrate CR into ELT.