Çukurova koşullarında farklı organomineral gübre dozlarının ikinci ürün silajlık mısır bitkisinde yem verimi ve kalite özelliklerine etkisi
The effect of different organomineral fertilizer doses on forage yield and quality properties in second crop silage maize under Çukurova conditions
  1. Tez No: 698245
  2. Yazar: FURKAN AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYİS TANSI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organomineral, Gübre, Silajlık Mısır, Çukurova, Organomineral, Fertilizer, Silage Maize, Cukurova
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma Çukurova koşullarında farklı organomineral gübre dozlarının ikinci ürün silajlık mısır bitkisinde yem verimi ve kalite özelliklerine etkisinin araştırılması maksadıyla, 2020 yılı yetiştirme mevsiminde, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre, çeşitler ana gübre dozları alt faktör şeklinde, 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada, iki farklı silajlık mısır çeşidinde (İnove ve Kilowatt), kontrol ( 0 kg/da N) tavsiye edilen miktarda inorganik gübre uygulaması (30 kg/da) ve 5 farklı organomineral gübre dozu (10, 15, 20, 25 ve 30 kg/da) olmak üzere toplam 7 farklı gübre uygulaması kullanılmıştır. Araştırmada en yüksek kuru madde verimi (1321 kg/da) inorganik gübre uygulamasından elde edilmiş olup, bunu önemsiz farklarla sırasıyla 30 kg/da (1310 kg/da), 20 kg/da (1219 kg/da), 25 kg/da (1216 kg/da) ve 15 kg/da (1201 kg/da) organomineral gübre dozları takip etmiştir. En yüksek ham protein oranı değeri (% 6.75) ise yine inorganik gübre uygulamasından elde edilirken, bunu önemsiz farklarla 25 kg/da (% 6.46) ve 30 kg/da (% 6.34) organomineral gübre dozları izlemiştir. Öte yandan, araştırmada ADF, NDF ve RFV değerleri bakımından gübre uygulamaları arasında önemli bir fark çıkmamıştır. Araştırmada incelenen yem verimi ve kalite parametreleri bakımından, inorganik gübre uygulaması ve 30 ve 25 kg/da organomineral gübre dozları arasında önemli bir fark çıkmaması, bu gübre dozlarının hem inorganik gübrelerin neden olduğu çevre sorunlarını azaltmak, hem de üretim maliyetleri düşürmek amacıyla silajlık mısır tarımında başarıyla kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out at during 2020 growing season to investigate the effects of different organomineral fertilization doses on forage yield and quality properties of second crop silage maize, according to the randomized complete split-plot design (cultivars as main-plot, fertilizer doses as sub-plot) with three replications under Cukurova conditions. In the study, a total of 7 different fertilizer applications were used, in two silage maize cultivars (Inove and Kilowatt) including the control (0 kg/da N), the recommended inorganic fertilizer dose (30 kg/da) and 5 different organomineral fertilizer doses (10, 15, 20, 25 and 30 kg/da). Inorganic fertilizer application exhibited the highest dry matter yield (1321 kg/da) followed by 30 kg/da (1310 kg/da), 20 kg/da (1219 kg/da), 25 kg/da (1216 kg/da) ve 15 kg/da (1201 kg/da) organomineral fertilizer doses with slight differences in the study. Inorganic fertilizer application provided also the highest crude protein content (% 6.75) followed by 25 kg/da (% 6.46) ve 30 kg/da (% 6.34) organomineral fertilizer doses with slight differences. On the other hand, there was significant difference between fertilizer applications in terms of ADF, NDF, and RFV values. In terms of forage yield and quality parameters examined in the research, there was no significant difference between inorganic fertilizer application and 30 and 25 kg/da organomineral fertilizer applications, which showed that these organomineral fertilizers application may be used successfully in silage maize cultivation in order to both minimize environmental problems caused by inorganic fertilizers and reduce production cost.