The motives that drive people to watch esports
İnsanları espor izlemeye yönelten motifler
- Tez No: 698267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUKADDES GÜL SERAP ATAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Espor, Motifler, İzleyicilik, Mantıklı Eylem Teorisi, Espor İzleme Motivasyon Ölçeği (MSES), İzleme Davranışı, Esports, Motives, Spectatorship, Theory Of Reasoned Action, Motivation Scale Of Esports Spectatorship (MSES), Watching Behavior
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma espor izleyiciliğini etkileyen motiflerin kavranmasını amaçlamaktadır. Bunu yaparken espor izleyiciliğine ilişkin davranışı açığa çıkaran faktörler incelenmektedir. Espor ile ilgili literatür içerik çeşitli perspektiflerle ve terimlerle ele alınmaktadır. Motifler ve diğer faktörler Mantıklı Eylem Teorisinin çalışmaya uygulanmasıyla değerlendirilmektedir. Espor izleyiciliğine ilişkin ölçek çalışmasında belirlenen motifler modele somut ve ölçülebilir zemin hazırlanması amacı ile teze temel teşkil etmek üzere eklenmektedir. Verilen model boyunca belirlenen motifler ile tutum arasındaki ilişki ve bunun davranışsal niyet oluşturmadaki etkileri incelenmektedir. Espor ölçeğinden alınan motifler, davranışsal inancın gücü ile gerçekleştirilmiş motiflere dair değerlendirilmiş çıktılar arasındaki farkındalığı sonuçlandırmak için çarpılmıştır. Buna ek olarak, normatif inanç ve bunu tamamlamak için gerekli olan motivasyonun öznel normlarla ilişkisi ve öznel normların tutum ve davranışsal niyet ile ilişkisi verilen hipotezler dikkate alınarak ayrıca sorgulanmaktadır. Sonuçlar ve öneriler analiz kısmında elde edilen sonuçlar ışığında tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to figure out the motives that are effective on esports viewership. By doing this the factors that scheme out the behavior of esports viewers are covered. Literary context with various perspectives and terms to esports are figured out. The motives as well as factors are evaluated by applying Theory Of Reasoned Action to the study. The defined motives recently performed in Motivation Scale Of Esports Spectatorship (MSES) are added into the model to form a concrete and measured quantitative basis for the thesis. Throughout the given model the relationship between the defined motives and attitude and their effects on forming behavioral intention are examined. Thus, the motives taken from MSES are multiplied to output the realized considerations as strength of behavioral beliefs and evaluated outcomes of the verified motives. Moreover, strength of normative beliefs and motivation to comply them in relation with subjective norms and subjective norms to effect attitude and to form behavioral intention are also questioned under the sense of given hypotheses. Conclusion and recommendations are given as part of the outcomes of what is assured within the analysis part.