Mobilya sektöründe tedarikçi seçiminde çok ölçütlü karar verme
Multi-size desicion making in supplier selection in the furniture industry
- Tez No: 698511
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TAHA BİLİŞİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobilya, tedarik, tedarikçi seçimi, karar verme, Furniture, procurement, supplier selection, decision making
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma tedarikçi seçimi için sistematik, doğru, hızlı ve pratik bir karar verme süreci geliştirmeyi amaçlamaktadır. Alternatifler arasından en iyi olan seçilmesi gerekir . Tedarikçi seçiminde çok kriterli karar verme süreci çok önemlidir. Tedarikçi doğru seçilmezse, malzeme şirkete zamanında ulaşamayabilir ve üretim gecikmesi olacak, müşterinin siparişleri zamanında yerine getirilmeyecektir. Bir tedarikçinin malzemesi, diğer tedarikçiden daha pahalı olabilir, bir tedarikçinin malzemesinin kalitesi diğer tedarikçiden daha iyi olabilir. Mobilya Sektöründe bir firmasından alınan verilerle karar vericilerin görüşleri dikkate alınarak, bulanık topsis yöntemi uygulanmış; makaleler, tezler, konu anlatımları ve formüller yardımıyla uygulama yapılmış ve hangi tedarikçinin seçilmesine dair inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop a systematic, accurate, fast and practical decision-making process for supplier selection. Among the alternatives, the best one must be selected . A multi-criteria decision-making process is very important in selecting suppliers. if the supplier of materials is not selected correctly, the raw material may not reach the company at the right time, and production is disrupted. Customer's orders may not be fulfilled on time. The raw material of one supplier can be much more expensive than that of another supplier, of course there can also be a difference in quality.. Fuzzy topsis method was applied in line with management's views makers with the data obtained from a company in the Furniture Sector; The application was made with the help of articles, theses, lectures and formulas, and a review was made on which supplier to choose.