Coopetition among non-profit organizations: The impact on fundraising and performance
Kar amacı gütmeyen kuruluşlar arasında işbirliği: Kaynak yaratma ve performans üzerindeki etkisi
- Tez No: 698787
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DONDURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kâr Amacı Gütmeyen, İşbirliği, Kaynak Yaratma, İşbirliği İlişkisi, Performans, Non-profit, Co-opetition, Fundraising, Co-opetitive Relationships, Performance
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
İşbirlikçi Rekabet ittifaklarının kanıtını sağlayan çok ilginç sektörlerden biri, gayrı resmi bilgilerin paylaşılması, fikirlerin paylaşılması, fonların geliştirilmesi ve mutlak birleşmeler gibi birçok işbirliğine dayanan çabaları içeren, intertype rakipleri olarak etiketlenebilecek kar amacı gütmeyen kuruluşlardır. Bu çalışma, kar amacı gütmeyen kuruluşlarda İşbirlikçi Rekabet kavramını, fon yaratma ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar arasındaki işbirliğine dayalı ilişkilerin ve performans üzerindeki etkisinin anlaşılmasını genişleten teorik bir çerçeve geliştirmek için ilerlemektedir. Ayrıca, kar amacı gütmeyen işbirliği yeteneği, İşbirlikçi Rekabet ve fon yaratma arasındaki ilişkiyi düzenleyen ılımlı bir değişken olarak işlevselleştirilmiştir. Teorik olarak kurulan model, Pakistan'daki kar amacı gütmeyen kuruluşlardan yapılan bir anket (418 örneklem büyüklüğü) kullanılarak ampirik olarak test edilmiştir. Sonuçlar, İşbirlikçi Rekabet ile fon yaratma ve performans konusunda anlamlı bir pozitif ilişki olduğunu göstermektedir. Ayrica, kar-amaci gutmeyen işbirlikçi rekabet yetenegi istatistiki olarak anlamsiz bulunmustir.
Özet (Çeviri)
One of the very interesting sectors that provide evidence of co-opetitive alliances is non-profit organizations that might be labeled as the intertype competitors which involve in several cooperative efforts such as sharing of informal information, sharing of ideas, fund development, and absolute mergers. This study advances the concept of co-opetition in non-profit organizations to develop a theoretical framework that expands that understanding of co-opetitive relationships among non-profits for fundraising and the subsequent impact on performance. Moreover, non-profit co-opetition capability has been operationalized as a moderating variable that moderates the relationship between co-opetition and fundraising. The theoretical model has been empirically tested using a survey (418 sample size) from non-profit organizations from Pakistan. The results indicate a significant positive relationship between co-opetition and fundraising and fundraising on performance. Through, non-profit co-opetition capability is found insignificant.