Parçalanmış ve parçalanmamış ailelerin çocuklarında akademik ortamlarda olumsuz değerlendirilme korkusu
The fear of being assessed negatively in children of broken and unbroken families in academic environment
- Tez No: 698790
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ARSLANTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Parçalanmış Aile, Akademik Ortamlar, Olumsuz Değerlendirilme, Sosyal İlişki, Broken family, academic environment, negative assessment, social relationship. Date:2020
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerin ebeveynlerinden birinin ya da her ikisinin de yaşamlarını kaybetmelerine ya da boşanmalarına bağlı olarak geçerli ve güvenilir olan“Akademik Ortamlarda Olumsuz Değerlendirilme Korkusu”ölçeğinin uygulanması ve çocuklarda gözlemlenebilecek regresyonun incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, Mersin ilinin Yenişehir, Toroslar ve Mezitli ilçelerinde bulunan 6 farklı devlet ortaokulunda öğrenim gören 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerine 2020 yılının ilk yarısında dünya genelinde ilan edilen Covid-19 salgını nedeniyle sosyal medya platformlarından erişilmiştir. Ölçeğin 22 maddelik nihai formu, kişisel bilgi formu ve veli onam formu 356 öğrenci tarafından doldurulmuştur. Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı 0.77, test tekrar test güvenirlik katsayısı ise 0.86 olarak hesaplanan ölçeğin uygulanmasından sonra kaydedilen betimsel istatistikler aile yapısında gerçekleşen fiziksel değişimlerle belirlenen yaş skalasında akademik ortamlarda yaşanan problemlerin incelenmesine ışık tutmaktadır. Analizler sonucunda, parçalanmış aile içerisinde yetişen öğrencilerin AOODK puanları ortalaması (x=64,88) parçalanmamış aile içerisinde yetişmiş katılımcıların AOODK puanları ortalamasından (x=61,11) anlamlı bir şekilde yüksektir. Bunun yanı sıra, öğrencilerin ölçekten aldıkları puanların cinsiyete, anne-baba eğitim durumu, anne-baba mesleği, kardeş sayısı, özel ders alma durumuna göre manidar fark gösterdiği ve sınıf düzeyi, aile yapısı ve cinsiyetin AOODK üzerindeki ortak etkisinin ise manidar fark göstermediği belirlenmiştir. Araştırmanın bulguları ilgili literatür çerçevesinde tartışılmış ve gelecek araştırmalar için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study to examine the application of the scale of fear for being assessed negatively in an academic environment which is valid and reliable due to divorce or death of the parent or parents of children of 6th, 7th and 8th grade students and the regression that can be observed in children. Through social media platforms that have reached the children of 6th, 7th and 8th year students studying at 6 different state secondary schools in Yenişehir, Toroslar and Mezitli county in Mersin province in the first half of the 2020 due to Covid-19 epidemic all through the world. The final form of the scale of 22 articles, personal knowledge form, and parent permission form have been filled out by 356 students. The descriptive statistics recorded after the application of the scale whose Cronbach Alfa internal consistency has been estimated as 0,77 and retest confidence coefficient as 0,86 elucidate the examination of the problems experienced at academic environment determined age scale with the physical variation in family structure. At the end of the analysis scale that have chosen average points ( x=64,88) of students grown up in a broken family is significantly higher than the scale average points (x=61,11) of participants grown up in an unbroken family. Besides the points students get from the scale show significant difference according to the education of parents, their jobs, number of siblings and taking private lessons, and class level, structure of family and gender do not show any prominent difference on the scale common effects. The findings of the study have been discussed in the frame of related literature and various proposals have been made for the future studies.