Sinonazal malign tümörlü hastalarda cerrahi sonuçlarımız
Sinonasal tract malignancies: Surgery outcomes
- Tez No: 698886
- Danışmanlar: UZMAN MELEK UYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Paranazal Sinüs Neoplazmaları, Ameliyat, Hayatta kalma oranları, prognoz, Paranasal Sinus Neoplasms, Surgery, Survival Rates, Prognosis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş: Sinonazal bölge kanserleri nadirdir ve hastaların çoğu asemptomatik olduğundan ve çevredeki önemli yapılarla birlikte ileri evrelerde teşhis edildiğinden sağkalım oranı düşüktür. Amaç: Bu çalışmada sinonazal kanserlerin cerrahi tedavisinin sağkalım ve prognostik faktörlerine ek olarak klinik ve histolojik özellikleri analiz edilmeye çalışılmıştır. Hastalar ve Yöntemler: 2000-2010 yılları arasında hastanemizde cerrahi olarak tedavi edilen 36 sinonazal kanserli hastayı içeren retrospektif bir kohort çalışması yapıldı. Hastalar kolayda örneklemeye göre seçilmiştir. Radyoterapi ve/veya kemoterapi ile tedavi edilen hastalar analiz dışı bırakıldı. Hastaların klinik semptomları ve histolojik bulguları ile malign tümör evrelemesi ve prognozu arşivlerden toplandı. Bulgular: Hastaların genel 3 ve 5 yıllık sağkalım oranlarının sırasıyla %52.8 ve %41.6 olduğu saptantı. Klinik evre ile sağkalım arasında negatif bir ilişki vardı. 5 yıllık sağkalım oranında altyapı ve üstyapı lokalizasyonu arasında anlamlı bir fark vardı (P = 0.018). Bu çalışmada, yerel kontrol ile genel sağkalım arasında güçlü bir ilişki vardı (P < 0.01). Genel 5 yıllık sağkalım oranı, hastalarda hem ekzenter yörüngede hem de korunmuş yörüngede benzerdi (P > 0.05). Sonuç: Bu çalışma, klinik evre, üstyapısal tümör ve tümör pozitif rezeksiyon sınırlarının varlığının lokal tümör kontrolünü ve sağkalımı etkileyen en önemli prognostik faktörler olduğunu göstermiştir. Bu çalışmanın sonucunda bu tümörler erken evrelerde cerrahi rezeksiyon sınırı ve ardından adjuvan radyoterapi ile tedavi edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Background: Cancers of the sinonasal region are rare and its survival rate remains poor because most of the patients are asymptomatic and diagnosed in advanced stages with surrounding important structures. Objectives: This study attempted to analyze the clinical and histological features in addition to survival and prognostic factors of surgical treatment of sinonasal cancers. Patients and Methods: A retrospective cohort study, involving 36 patients with sinonasal cancer who were treated with surgery in our hospital between 2000 and 2010, was performed. Patients were selected based on the convenience sampling. Patients treated with radiotherapy and/or chemotherapy were excluded from the analysis. Clinical symptoms and histologic findings of patients as well as malignant tumor staging and its prognosis were collected from archives. Results: We found that overall 3 and 5-year survival rates of subjects were 52.8%, and 41.6%, respectively. There was a negative correlation between the clinical stage and survival. There was a significant difference between infrastructural and suprastructural localization in 5-year survival rate (P = 0.018). In the present study, there was a strong relationship between the local control and overall survival (P < 0.01). Overall 5-year survival rate was similar in patients both in the exenterated orbit and preserved orbit (P > 0.05). Conclusions: The present study has demonstrated that clinical stage, suprastructural tumor, and the presence of tumor- positive resection margins are the most significant prognostic factors affecting local tumor control and survival. As a result of this study, these tumors should be treated in early stages by surgical margin of resection followed by adjuvant radiotherapy.